Д-р Емил Стоименов: На „Дунав мост“ частна лаборатория прави двойно по-скъпи антигенни тестове

2
„Това наричам рядка наглост или обикновена възможност за корупция. ОТ АБВ ще предприемем последващи ходове“, поясни той
„Това наричам рядка наглост или обикновена възможност за корупция. ОТ АБВ ще предприемем последващи ходове“, поясни той Снимка: presstv

"Без конкурс на ГКПП „Дунав мост“ е разкрита частна лаборатория, правеща двойно по-скъпи антигенни тестове"

 Това каза на пресконференция д-р Емил Стоименов, член на Националния съвет на ПП АБВ, предаде Агенция „Фокус“.

„На 22 юли на сайта на Единния информационен портал бе качена новина, че на ГКПП „Дунав мост“ работи пункт за антигенни тестове. Стана ясно, че само за 7 дни през пункта са преминали 1100 души, един тест струва 50 лв., след като в Русе е между 20 и 30 лв. Тоест, тестът е двойно по-скъп. След това изпратихме заявление за обществена информация до РЗИ - Русе. В него попитах директора на РЗИ - Русе д-р Искра Генева на основание каква процедура е избрана лабораторията на УМБАЛ „Медика - Русе“. Това е частна лаборатория към частната болница“, обясни д-р Стоименов.

„Г-жа Генева изпрати подробен отговор на въпросите, към тях бях приложил и изискване да се изпратят договорите, въз основа на които лабораторията съществува на ГКПП „Дунав мост“. Стана ясно, че още в началото на юли г-жа Генева е поискала от Агенция „Митници“ да бъде предоставено помещение на РЗИ, което да бъде функционално като манипулационна, за да се извършват тестове“, добави той.

Д-р Емил Стоименов уточни, че помещението е предоставено доброволно и безвъзмездно от Агенция „Митници“. „Приемно-предавателният протокол е с дата 14 юли. В него е описано, че РЗИ е длъжна да плаща тока и водата на помещението. В деня, в който помещението е предадено, РЗИ подписва договор с „Диагностично консултативен център 2 - Русе“ ЕООД, което е към УМБАЛ „Медика - Русе“, според който РЗИ дава безвъзмездно помещението, без конкурс, без конкуренция на частната лаборатория. Не става ясно защо е избрана точно тази лаборатория, каза още д-р Стоименов.

„Това наричам рядка наглост или обикновена възможност за корупция. ОТ АБВ ще предприемем последващи ходове“, поясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари