Стойчо Кацаров обясни защо лабораторията за антигенни тестове на Дунав мост не може да работи

0
Само за 7 дни през пункта са преминали 1100 души, а тестът е бил на цена 50 лева, при средна цена за Русе 25 лева
Само за 7 дни през пункта са преминали 1100 души, а тестът е бил на цена 50 лева, при средна цена за Русе 25 лева

В случай, че ДКЦ 2 - Русе извършва срещу заплащане бързи антигени тестове на ГКПП Русе - Дунав мост, това не може да се приеме за част от извършването на граничен здравен контрол

Въз основа на допълнително споразумение между РЗИ-Русе и ДКЦ 2 тази дейност е преустановена и към момента не се осъществява. Това казва служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в отговор на въпрос на депутата от БСП Владимир Маринов относно откритата на 15 юли лаборатория на ГКПП Русе, цитиран от zdrave.net

Действително за кратък период от време (от 14.07.2021 г до 30.07.2021 г.) на територията на ГКПП Русе - Дунав мост са извършвани бързи антигенни тестове във връзка с COVID-19 от КЦ 2 по споразумение с РЗИ- Русе. Подобни дейности по принцип не са забранени, но следва да се извършват при спазване на всички нормативни изисквания за това. Министерството на здравеопазването счита, че достъпът на гражданите до възможността за изследване във връзка с COVID-19 би следвало да е максимално улеснен, но е необходимо това да се осъществява при спазване на нормативно установения ред“, казва още министърът.

По-рано от коалиционния партньор на БСП – АБВ, съобщиха, че само за 7 дни през пункта са преминали 1100 души, а тестът е бил на цена 50 лв., при средна цена за Русе 25 лв.

Директорът на РЗИ - Русе д-р Искра Генева е обяснила за партията, че още в началото на юли е поискала от Агенция „Митници“ да бъде предоставено помещение на РЗИ, което да бъде функционално като манипулационна, за да се извършват тестове, като то е предоставено доброволно и безвъзмездно. В деня, в който помещението е предадено, РЗИ е подписало договор с ДКЦ-2, според който РЗИ предава помещението на лечебното заведение безвъзмездно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари