Д-р Емил Хаджиев: Жените над 35-годишна възраст да внимават с контрацептивите

0
Контрацептивните средства са хормонални препарати, които обаче имат и нежелани ефекти
Контрацептивните средства са хормонални препарати, които обаче имат и нежелани ефекти

Контрацептивните средства са хормонални препарати, които обаче имат и нежелани ефекти

"Използвайте контрацептиви, но такива, които са ви предписани от специалист и които съблюдават нежелани странични действия. Жени над 35-годишна възраст трябва много да внимават с използването им". Такъв съвет даде д-р Емил Хаджиев - съдов хирург от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" в София по повод Световния ден на контрацепцията, който се отбелязва на 26 септември.

"Контрацепцията е метод от дълбока древност, където човечество се стреми да контролира забременяването и бременността. Контрацептивните средства са хормонални препарати, които обаче имат и нежелани странични действия", обърна внимание докторът, цитиран от Агенция Фокус.

Той посочи, че статистиката показва, че при използването на контрацептивни препарати от жени на хормонална основа има повишение на инсултите, инфарктите, както и тромбоза на емболичните инциденти. "А при други жени, които са претърпели някакви емболични инциденти, инфаркт на миокарда, дълбока венозна тромбоза или някакъв инцидент в артериалната система - имат абсолютни противопоказания за контрацептиви", уточни д-р Хаджиев.

По думите му се отделя много повече внимание, когато се изписват контрацептиви, когато са налице пушенето, затлъстяването, високият холестерол - състояния, които се разглеждат като рискови фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари