Д-р Данчо Пенчев: В България няма нежелани реакции от проверяваната партида на „АстраЗенека“

0
Шефът на СРЗИ обясни, че, ако в първата и втората вълна е имало семейства, при които един или двама членове са болни, а останалите нямат никаква клиника, в момента – има ли един болен в семейството, цялото семейство се заразява
Шефът на СРЗИ обясни, че, ако в първата и втората вълна е имало семейства, при които един или двама членове са болни, а останалите нямат никаква клиника, в момента – има ли един болен в семейството, цялото семейство се заразява Видео: bTV

"На 12 февруари са дошли 31 200 дози от партидата на „АстраЗенека“, която е подложена на проверка. На територията на София са раздадени 14 000 дози, от които 20 в лечебни заведения, почти 13 000 дози, и 1200 дози са дадени на общопрактикуващите лекари"

 Това съобщи в предаването „Лице в лице“ шефът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Констатираме за момента, че нямаме информация за странични ефекти или нежелани реакции, даже напротив, след разговора с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, г-н Кирилов – нежеланите реакции от тази партида са по-малко, отколкото от други партиди на „АстраЗенека“.

Той допълни, че всеки един лекар, който е поставил ваксина, е длъжен при констатиране на нежелана реакция, независимо от коя партида и кой вид ваксина, да информира РЗИ и Изпълнителната агенция по лекарствата. Д-р Пенчев увери, че има мониторинг върху всички партиди и всички дози, които се получават в България.

По въпроса  ваксина, шефът на СРЗИ отговори, че това е персонална реакция на организма.

„Може самият човек да е бил вече в инкубационен период на заболяването, самата доза, въпреки че е сложена своевременно, да не може да покрие с антитела самото заболяване“.

Ситуацията с коронавируса в София е напрегната и притеснителна, допълни той.

„В последните седмици рязко се повиши броят на положителните съобразно броя на извършените изследвания, надминахме 20 процента от пробите, които са положителни. Здравната система изпитва натиск, увеличава се броят на хоспитализираните, подмладява се заболяването в София. Има вече макар и единични случаи на пациенти, които преведени от Бърза помощ в лечебно заведение, автоматично влизат в интензивния сектор, което не е добър показател“.

За момента на територията на София има достатъчно свободни легла, съобщи шефът на СРЗИ.

За момента на територията на София има достатъчно свободни легла, съобщи шефът на СРЗИ.

71 процента от интензивните легла бяха заети днес към обяд и 50 и няколко процента от леглата за леки и средно тежки случаи. София, като област, приема и пациенти, които не могат да бъдат върнати, и от други области, надяваме се легловата база да издържи, както и специалистите, които работят в COVID зоните."

Във връзка с новите мерки в София, д-р Пенчев коментира:

„Не бих ги нарекъл локдаун, най-важното е, че се прекратяват присъствените учебни занятия на учениците от 5 до 12 клас както и на студентите, намалява се работното време на заведения и ресторанти и кафенета от 6 до 22 ч., забранява се организирането на фестивали и тържества на открито и организираните екскурзии. Има и препоръки за работодателите при възможност да се ориентират към хоум офис.

Вирусът няма работно време, той работи постоянно и няма избирателност, но в хода на епидемиологичните проучвания на СРЗИ констатираме, че една част от положителните хора и контактните са били в един часови диапазон, в който са посетили такива заведения. Когато се появи живата музика… темпераментът също е важен момент, когато се разкрепости и се освободи от противоепидемичните мерки, човек спира да мисли за тези неща. Обръщам се към тези хора, дори да не искат да мислят за собственото си здраве, да мислят поне за здравето на близките си и на хората, които са около нас“.

Шефът на СРЗИ обясни, че, ако в първата и втората вълна е имало семейства, при които един или двама членове са болни, а останалите нямат никаква клиника, в момента – има ли един болен в семейството, цялото семейство се заразява.

"Това, което виждаме като заболеваемост в конкретни социални групи – констатираме, че вирусът подмлади хората, които атакува. Това, което констатираме – нямаме все още информацията, която ни е необходима, но на селективната извадка констатираме, че, ако има положителен ученик, много бързо вирусът се разпространява в съответния клас, паралелка, организирана структура в извънучилищно занимание, което автоматично прехвърля заболяването върху учители."

Над 8500 педагози са ваксинирани в София, при достатъчно наличие на ваксини, ние допълваме и продължаваме ваксинацията. Тези, които са на първа игла, има осигурена за тях втора доза.

Първоначално имаше съмнения сред учителите, имаше раздвояване, първо дали, второ с какво, но виждам, че отговорността, която педагозите са поели като професионалисти, като учители, възпитатели, даде своя резултат и продължават и в момента да вървят списъци към СРЗИ с желаещи за ваксинация".

Той заяви, че се надява да не се стигне до затваряне на молове и фитнеси, но всички показатели се следят денонощно.

„Надявам се столичани да са отговорни, да спазват мерките, да пазят себе си и другите, тогава няма да има нужда от налагане на нови рестрикции. Не са изключени, щом е необходимо опазването на здравето на хората, няма да се поколебаем“.

Относно опашките при личните лекари за ваксините той заяви: 

На територията на София има над 850 общопрактикуващи лекари. За съжаление, списъците, които са направили при тях за желаещи за ваксинации, са доста сериозни, което е радостно в този смисъл. Предвид ограничените доставки на ваксини, които получаваме от производителите, ние се опитваме по всякакъв начин да задоволим нуждите на всички желаещи.

Не са достигнали до всички лекари дози, но до повечето. Досега сме давали по 30 дози. Надявам се другата седмица, предвид плановете за регулярни доставки и производителите да изпълнят своето обещание и коректно да доставят ваксините, да увеличим броя на дозите, които бихме дали.

Представете си какъв ресурс трябва да имаме, за да закараме дозите в 890 кабинета. Още повече, че те са на специален режим с кратък срок на употреба. За предпочитане е самият общопрактикуващ лекар, те са създали организация и в момента на получаване, започват след прибирането си да слагат ваксината и това може да бъде веднага констатирано чрез информационната система за ваксиниране“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първи учебен ден.
Ученик държи химикал в ръцете си и пита седящия до него:
- Брат, откъде се сменяше за кирилица?

Харесай Дунавмост във Фейсбук