Д-р Чорбанов: Не очаквам шокиращо нарастване на случаите, над 50% вече срещнаха КОВИД-19

0
Според него най-висока заболяемост в момента се наблюдава в страните, прилагали най-тежък локдаун, тъй като в тях вирусът не е разпространяван по нормалния си път, а е ограничаван
Според него най-висока заболяемост в момента се наблюдава в страните, прилагали най-тежък локдаун, тъй като в тях вирусът не е разпространяван по нормалния си път, а е ограничаван Снимка: Фейсбук

"Не би следвало да очакваме сериозно нарастване на случаите на коронавирус при така наречената трета вълна, тъй като с вируса се е срещало вече много над половината население"

Това е мнението на имунолога проф Андрей Чорбанов, който обясни пред Дарик, че най-висока заболяемост в момента се наблюдава в страните, прилагали най-тежък локдаун, тъй като в тях вирусът не е разпространяван по нормалния си път, а е ограничаван.

По отношение на ваксините имунологът е на мнение, че трябва да се имунизират рисковите групи, хората, за чието здраве има сериозен риск, но в никакъв случай не би ваксинирал млади хора, а ученици и деца – съвсем.

Проф. Чорбанов, който ръководи департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, добави, че преливането на кръвна плазма с антитела не може да се нарече панацея, тъй като тя не е стандартизиран продукт и определени антитела на конкретен пациент биха могли сериозно да навредят.

По отношение на колективния имунитет има много сериозни дебати и дискусии. Той се достига при някакви проценти, но все още се спори какви точно са те. Аз обаче смятам, че ние като популация в много голяма степен сме се срещали с вируса, включително и аз самият. Затова не очаквам някакво шокиращо нарастване, каквито опасения има. По-скоро вирусът ще премине през хората, с които все още не се е срещал, заради което не би следвало да очакваме някакви много високи бройки,” категоричен е той.

По-оптимист съм от някои резултати и сметки, които се правят, по отношение на процента от населението, срещнал вируса. За мен те са много над половината население. Опитът, позован на редица статистики, показва, че страните с най-тежки мерки в момента имат много високи бройки, а причината за това е, че там вирусът не беше разпространяван по нормалния си път, а беше ограничавано неговото разпространение, след което той изключително ударно премина през населението. При нас той се разпространява сред хората по-дифузно, заради което върви по-плавно и някак по-естествено. Много се надявам много скоро да сме достигнали това ниво на протекция, при което говорим за групов имунитет,” подчерта още проф. Андрей Чорбанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари