Д-р Атанас Игнатов отстрани 32-килограмов тумор от пациентка в Германия

2
Българският хирург извърши уникална операция на 24-годишната жена
Българският хирург извърши уникална операция на 24-годишната жена Снимка: Universitätsmedizin Magdeburg / Facebook

Българският хирург извърши уникална операция на 24-годишната жена

Проф. д-р Атанас Игнатов - директор на "Фрауенклиник" в Магдебург, Германия, е извършил уникална операция на 24-годишна пациентка, за която пише местният в. "Фолксщиме". За това разказа Росен Боздуганов, цитиран от вестник "Сега".

Дори за опитния директор (от 02.07.2021 г.) на университетската клиника за родилна помощ и репродуктивна медицина към университета „Ото фон Герике“ в Магдебург - проф. д-р Атанас Игнатов, изненадата е била голяма, когато му е била представена пациентка на 24 години с диагноза: цист-аденом на яйчника, пише "Фолксщиме". Тук става въпрос за доброкачествен тумор, който се е развивал с години в утробата на младата жена, тъй като тя е изпитвала страх от оперативна намеса и не се е подложила на медицински преглед. Кое е особеното в този случай? "Отстраняването на подобни тумори е рутинна процедура, но в този случай се касае за тумор с огромни размери", разказва проф. Игнатов. След операцията, която трае над 2 часа, лекарите определят теглото и размерите му – 32 килограма, колкото е теглото на 7-8 годишно дете.

Случаят не минава без усложнения. Оказва се, че цист-аденомът е на места с много тънка обвивка, като на детски балон. При това се оказва, че има сраствания с коремната стена и чревния тракт. Всичко това е огромно предизвикателство за уменията на д-р Игнатов и екипа му (д-р Инес Кюнеман и д-р Брита Хозанг). „Не мога да си представя какви усложнения щяха да настъпят, ако туморът се беше спукал в тялото на пациентката", споделя проф. Игнатов. В Регенсбург, където д-р Игнатов е бил преди да заеме директорския пост в клиниката в Магдебург, е имал случай с подобен тумор, който обаче е тежал „само“ 24 кг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ttttttt
    За такива хора трябва да се пише
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари