Д-р Аспарух Илиев: Няма нищо притеснително в новия вариант на свинския грип във Великобритания

0
"Засега няма данни, че този щам се предава от човек на човек", подчерта експертът
"Засега няма данни, че този щам се предава от човек на човек", подчерта експертът Видео: NOVA

"Засега няма данни, че този щам се предава от човек на човек", подчерта експертът

Може ли свинският грип отново да разболее света, както през 2009 година? И как да се предпазим преди грипът да дойде и у нас? Отговор на тези въпроси в ефира на „Събуди се” по NOVA даде ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Информацията за нов вариант на свинския грип във Великобритания не е притеснителна и не трябва да ни тревожи особено много. На Острова има една практична система на проследяване на възникване на всякакви инфекции. И това, че те толкова бързо са установил, че става дума за нов вирус е наистина чудесно. Така трябва да функционира всяка здравна система. През 2009 година имахме една малка пандемия на свински вирус. Тогава обаче не ставаше дума за чистия вирус, а за хибридна форма", заяви Илиев.

По думите му интересното в случая в Англия сега е, че става дума за чист свински вирус, от който от средата на 20-и век до момента са се заразили едва 50 души. "Той се предава от свине на хора, но засега не е предаван от човек на човек. И тук въпросът е, дали не става дума за мутация, която е преминала от човек на човек, което би било нетипичноза чистият свински вирус", посочи той.

Според доктор Илиев няма нищо притеснително от единични случаи с оглед на факта, че много наши сънародници ще се завърнат от Великобритания за празниците. "Единични случаи по никакъв начин не представляват проблем. Великобритания ги проследява отлично. Протичането не е било тежко. Аз не бих се притеснявал и бих призовал също и зрителите да не се тревожат. Ако имахме огнище в Великобритания, да речем група хора, които са се заразили и то един от друг, тогава вече би било притеснително. Единични случаи, никой не знае как е станало заразяването. Възможно е да е станало от контакт със заразени материали от животното. Така че засега нямаме данни, че се предава от човек на човек", категоричен е доктор Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ваш'та мама,
    Пак ли ни навирате в очите тоя педераззз с чепката грозденце върху уя си? .... https://blitz.bg/obshtestvo/shokirashcha-snimka-na-izvesten-nash-lekar-vzrivi-mrezhata-toy-tvrdi-che-e-fotoshop_news863222.html
  • -1
    1
    Казанската афера
    Духай педал ,как имаш очи да се показваш,лъжец!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари