Д-р Антония Първанова: Епидемията е инструмент за правене на много пари

4
Бил Гейтс хареса идеите ми, след което определи голямо портфолио за цяла Европа за инвестиции в областта на здравеопазването
Бил Гейтс хареса идеите ми, след което определи голямо портфолио за цяла Европа за инвестиции в областта на здравеопазването Снимка: БГНЕС

Нормално е Бил Гейтс по някакви негови морални и други съображения да не се забърква пряко във ВПК, но той много отдавна работи в областта на фармацевтичния бизнес и чрез своята фондация осигурява медикаменти и ваксини за Африка - срещу малария, туберкулоза, СПИН, полиомиелит и др

Интервю с д-р Антония Първанова във връзка с  пандемията от коронавирус, публикувано във  Вестник "168 часа"

- Д-р Първанова, какво мислите за нападките срещу Бил Гейтс, че иска да чипира населението чрез ваксини?

- Ваксината с чип е най-абсурдното конспиративно обвинение, което може да прикрие всичко, ставащо зад тази фасада. Забележете, през годините фармацевтичният бизнес и военнопромишленият си делят първото и второто място по размер на годишните печалби. Нормално е Бил Гейтс по някакви негови морални и други съображения да не се забърква пряко във ВПК, но той много отдавна работи в областта на фармацевтичния бизнес и чрез своята фондация осигурява медикаменти и ваксини за Африка - срещу малария, туберкулоза, СПИН, полиомиелит и др.

Съчетаването на инвестиции във фармацевтични компании и набиране на средства от много хора в благотворителни фондове за закупуване на продукти с цел даряване от компании, в които имаш акции, е един доста иновативен бизнес. А и няма явна опозиция, както е при бизнеса с оръжие. От тази гледна точка е логично Гейтс да се насочва към фармацевтичния сектор.

- Вие кога се запознахте с него?

- През 2002 г., Бил Гейтс се интересуваше от визионерско мнение по отношение на навлизането на високите технологии и IT в здравеопазването и медицината. Поканата дойде от европейския офис на “Майкрософт”. Идеята бе да структурирам направления, в които могат да се използват тези технологии в процесите на управление в здравеопазването за повишаване на ефективността и безопасността на различни дейности и медицински услуги. Предстоеше той да реши дали да инвестира в подкрепа на развитието на тези технологии, както и мащаба на разгръщане. Бил Гейтс хареса идеите ми, след което определи голямо портфолио за цяла Европа за инвестиции в областта на здравеопазването. Казвам го, за да стане ясно защо той се насочва към здравеопазването, това е негов стар интерес и той си има причина - хората няма да спрат да се раждат, да боледуват и да умират. Конфликти, болести и войни винаги е имало, ценностите и политиците могат да се менят, но животът ще продължава по същия познат кръговрат и съответно инвестициите в изхранване на населението, здравеопазване и оръжия са вечни. 

От гледна точка на бизнеса, макар да звучи цинично, това е една огромна територия, в която всяка ситуация е печеливша по един или по друг начин за всички страни. В конкретния случай с ваксините и лекарствата всяко вложение хем помага, хем носи възвръщаемост, няма как да се сбърка. Това е откъм хубавата страна. Откъм по-неприятната - винаги и във всеки един бранш на много високо ниво могат да се появят намерения, които се отклоняват от обществения интерес.

- Не е ли странно как САЩ, ЕС, Индия, Великобритания поръчаха милиони дози ваксина, която все още е в клинични изпитания?

- Трябва да е ясно колко време може да се задържи достатъчно напрегнат имунитет, как да знаеш, че ваксината работи, ако са минали два месеца от нейното създаване?

Тя трябва да е безопасна в момента на поставянето и за цял живот, а не след няколко години да се установи сред имунизираните ръст на заболелите от левкемия, имунодефицитни, автоимунни заболявания или нещо друго. Трябва да се премине през определени критерии, процедурата е тежка, но е приета в ЕС и в САЩ. Всичко друго е говорене с цел въздействие върху борсовата търговия, опит за набиране на средства срещу обещания и презапасяване срещу очаквания.

Спомняте ли си, когато Доналд Тръмп заяви, че "Гилеад" има перспективен медикамент, и след това съобщението за ваксините на "Модерна"?

Децата ми работят в големи хеджфондове, а техните партньори са директори на две от най-големите банки в Лондонското сити. Те ме помолиха за анализ как ще се развие епидемията, отношенията на правителствата към нея, на Европарламента, на ЕК, на СЗО, какви ще бъдат ефектите върху борсите и пазарите, дяловете и акциите на някои фармакомпании. Нито веднъж в този анализ не съм сбъркала как ще протече всичко от януари досега. След като дадох тези съвети и анализи на децата си, един от частните клиенти на банката инвестира с краткосрочни позиции в акции на една от тези компании. 50 хил. паунда седмица по-късно му донесоха 2,5 млн. печалба. Не мислете, че съм врачка, ходовете им са абсолютно предвидими за всички, които знаят какво стана през 2009 г. и които следят връзката между определени политически и бизнес процеси. Тази епидемия е един политически инструмент за правене на много пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари