Д-р Ангел Кунчев: Грипът е по-заразен, но е по-лечим от коронавируса

0
Ние управляваме пандемията за разлика от много други страни
Ние управляваме пандемията за разлика от много други страни Видео: bTV

Сега сме по-готови отпреди месец за COVID-19.

Засега управляваме пандемията за разлика от много други страни. Лекарите са най-важни в тази ситуация, защото машини се купуват. Виждаме, че медиците са по-сигурни и по-добре подготвени.

Това заяви главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. д-р Ангел Кунчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„При едно село с 4000 жители може да се наложи ограничителната мярка, но това не се налага при Буковлък. Трябва да се отчита и стреса в такава ситуация. Лошото е, че в подобни ситуации най-потърпевши са най-изпълнителните хора“, отбеляза той по повод извънредните мерки, след като бе установена зараза в шивашки цех в района.

Д-р Кунчев изрази възмущението си от реакциите срещу мерките на правителството.

„Подложени сме на такъв тотален натиск, въпреки, че се справяме много по-добре от други страни. Представяте ли си какво щеше да бъде, ако не се справяхме? Вървим към отпускане на мерките при първите положителни тенденции“, увери той.

„Доста скептичен съм по отношение на математически прогнози. Пандемията се влияе от много неща, няма как да се опише точно развитието на болестта. Вероятно ще има повишаване на заболеваемостта в области, в които не е имало много случаи“, прогнозира Ангел Кунчев.

Той отново подчерта, че ролята на тестовете е да дадат картина на развитието на болестта.

„Процентът на засегнатите здравни работници е близък до този други страни. Не се спазват протоколите по контрол на заболяването. Никой не може да се оправдае с незнание, по-скоро се касае за намърливост“, смята д-р Кунчев.

Грипът е по-заразен и по-лесно се предава, но е по-лечим от коронавируса. Тепърва предстои да видим дали тези антитела са устойчиви и ще опазят човека през следващите месеци. Данните за повторно заболяване от вируса са единични в Азия, но в Европа няма подобни данни“, каза доц. Кунчев.

По отношение на ваксинациите, д-р Ангел Кунчев заяви, че са препоръчва те да се извършват в кабинета на лекаря, за да се намали до минимум срещата на детето с носители на болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари