COVID отделенията в трите русенски болници са препълнени

1
Ситуацията е такава, че трябва да се изпишат пациенти, за да се приемат нови болни
Ситуацията е такава, че трябва да се изпишат пациенти, за да се приемат нови болни

Всеки 14-и медик у нас се е заразил с COVID-19 от началото на пандемията до сега.

Това става ясно от данните на Единния информационен център, в който ежедневно се публикуват статистиките за хода на заразата у нас, пише Монитор. В него е отбелязано, че до четвъртък у нас са се разболели 2087 медици от общо над 29 000 в страната. От тях най-много са лекарите – 770, следвани от медицинските сестри, 691 от които са дали положителни проби.

Критично е положението с леглата в болниците. Проверка на „Монитор“ в големите областни градове показва, че местата в лечебните заведения стигат критичния праг, а почти в цялата страна се търсят доброволци.

Рекордна е заболеваемостта през последните 3 дни у нас, отчете здравното министерство - над 220 души на 100 000 население. Седмичният анализ сочи, че 14-дневната заболеваемост у нас надхвърля 120 души на 100 000 население. Това отчете зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Като цяло седмичният брой на заболелите нараства със 102%.

Най-голяма заболеваемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години. В 18 области е регистрирана заболеваемост над 120 000.

В други 5 пък заболеваемостта е над 60 на 100 000 и се наблюдава ежедневен приръст, отбеляза Пенков. Само Видин и Добрич са с по-малко случаи. На тази база България се нарежда на 21-во място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров.

За последната седмица броят на смъртните случаи пък е нараснал с 50%. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и на 4-о на Балканите. Най-честите жертви на COVID-19 са между 70- и 79-годишна възраст. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус, заяви още зам.-министърът. 7% от всички приети в болница имат нужда от интензивно лечение.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов. В същото време медиците изнемогват.

„Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, призова проф. Балтов. Той посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение ще бъдат разкрити още 30 легла за персонала и 30 легла за лекуване на среднотежките случаи.

Директорът УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов посочи, че лечебното заведение не прави изключение от останалите в страната. С нарастване на заболяемостта в столицата със заповед на СРЗИ в 22 лечебни заведения са били разкрити общо 556 легла, от тях 102 са интензивни.

С новата заповед на здравния министър, с която всички болници в „червената зона” трябва да се разкрият ковид отделения, във всички 73 лечебни заведения са разкрити още 254 легла, от тях 33 интензивни, обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева.

Проверка на „Монитор“ показа, че хоспитализираните в лечебни заведения за болнична помощ във Варна са 69 пациенти с COVID-19, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 1024 заразени, излекувани са 1443 души, съобщават от Регионалната здравна инспекция. С последните регистрирани положителни проби общо за област Варна случаите в информационната система достигнаха 2591.

Общата заболеваемост на база населението за област Варна за 14-дневен период (от 12 до 25 октомври 2020 г.) е 123 на 100 000 души население.

Това налага 10 процента от леглата във всяко здравно заведение на територията на Варна и областта да бъдат реорганизирани за лечение на болни, съобщиха от новия медицински щаб, създаден към областна управа Варна. В момента леглата са 120, до ден ще бъдат разкрити още 20 в две болници, а са нужни близо 300, обясни областният управител Стоян Пасев.

Болница „Еврохоспитал“ разкрива 10 легла, а болницата в Провадия още 10. Към момента във Варна има свободни легла в трите болници – Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Света Марина“, ВМА -Варна, и УМБАЛ „Св. Марина“, където вече освен интензивните случаи се настаняват и болни в средно тежко състояние. Това предстои да направим, както и да спрем приема на заболели от други области. В момента в трите болници има към 100-ина души на лечение, но само 69 от тях са от Варненска област“, каза областният управител.

COVID отделенията в трите русенски болници, които приемат пациенти с положителни проби и са с по-тежки симптоми, са препълнени, показа проверка на „Монитор“. Ситуацията е такава, че трябва да се изпишат пациенти, за да се приемат нови болни. Общо 62 са леглата в COVID сектора и в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ плюс 10 интензивни, като имаме готовност да разкрием и още, съобщи говорителят на болницата Стела Кръстева. Тук се лекуват пациенти и от Шумен и Търговище.

Лекари и медицински сестри от други отделения са заявили готовност да помагат на колегите си, в случай че ситуацията се влоши още повече.

Белодробната болница в Русе отправи апел за доброволци, за да се нормализира работата в лечебното заведение. Те ще бъдат ангажирани извън COVID сектора. Лечебното заведение ще потърси възможност и за финансово възнаграждение. Леглата тук са 36 и са заети.

"40 процента от всички легла в МБАЛ – Шумен, са обособени за работа с пациенти с коронавирус, останалите обслужват други спешни случаи" - това съобщи в разговор за Агенция Монитор директорът на МБАЛ – Шумен, д-р Димитър Костов. В четвъртък корона статистиката в Шумен достигна нов рекорд, след като за денонощие бяха отбелязани 100 нови случая на пациенти с положителни PCR тестове.

Със заповед също от четвъртък се увеличават леглата на инфекциозно отделение в болницата до 80 легла, като се разкрива сектор на етажа на Урологичното отделение. Досега леглата бяха 55. Към 12 часа в четвъртък в Инфекциозно отделение има 104 пациенти с доказан COVID-19, за които се изисква лечение в болнични условия, както и 30 пациенти, които чакат потвърждение на резултатите си, но са също с показания за болнично лечение.

Велико Търново е в оранжевата зона и към този момент в местната болница не се предвижда разкриването на триажи. В самата болница все още не е забранено болните от останалите отделения (без това, в което се лекуват болни от коронавирус) да напускат отделенията, така че хора с абокат на ръката може да се видят не само по болничните коридори, но и в магазинчетата на стотина метра от болницата, а някои лекуващи се в болницата даже прескачат и до центъра на града, който е на повече от половин километър.

Що се отнася до заразените с коронавирус вътре в здравното заведение, от болницата твърдят, че няма такива случаи. Но и да има, те няма да кажат. Със заповед на местното РЗИ от 27 октомври до 30 ноември се спират плановите операции в петте болница в областта. Определен е и задължителен брой легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция не по-малко от 5% от общия брой легла във всяко болнично заведение.

В Дупница разкриват триажен кабинет, който ще облекчи работата на болничните заведения и Бърза помощ. Това стана ясно по време на заседанието на общинския кризисен щаб, свикан от кмета на общината инж. Методи Чимев. Той се очаква да облекчи и без това натоварените максимално лекари и персонал на общинската болница и Бърза помощ в работата с пациенти и най-вече тези със съмнения за Ковид-19.

"Вече обособихме и къде ще бъде разположен - в сградата на бившия дом "Олга Стоянова", т.е. в непосредствена близост до Бърза помощ и общинската болница. Вече бяхме на място и започваме необходимите действия, за да функционира буквално до дни. Всички разходи по ремонта, както и възнагражденията за лекари и медицински сестри ще бъдат поети от община Дупница", заяви инж. Чимев.

Решението е продиктувано, след като по време на заседанието се разбра, че голяма част от пациентите "сами се диагностицират с Ковид", а не малка част от хората биват изпращани директно от личните им лекари след разговор по телефон и без значение от симптомите, които имат.

Няма заразени с коронавирус пациенти, постъпили в болницата в Добрич заради други заболявания, съобщи д-р Георги Желязков, който от два дни официално е изпълнителен директор на МБАЛ. В здравното заведение има специален ковид сектор, който е извън основната сграда. В него се влиза през изолиран самостоятелен вход, придвижването до сектора става с индивидуален асансьор. На 8-ия етаж в болницата се намира триажно отделение. В него в индивидуални стаи са настанени пациентите със съмнения за ковид и те не излизат от там, докато не станат готови резултатите им. Плановите операции са спрени още миналата седмица - и в Добрич, и във Варна.

Научаваме чрез SMS дали сме под карантина

Изследвалите се на коронавирус, които са дали положителни проби, ще научават със СМС дали трябва да бъдат под карантина. Това каза зам. здравният министър Жени Начева по време на брифинга на НОЩ и уточни, че мярката ще заработи до няколко дни.

"Всички лаборатории, които правят тестове, въвеждат и телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки и да се самоизолират", обясни Начева.

Информацията ще се подава и в РЗИ автоматично. Инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат СМС, че са имали контакт със заразени, за да се самоизолират. Така според Начева ще има проследимост кой, кога и на кого е подавал информация.

Според Начева в началото може да има проблеми, но разчитат на отговорността на всички.

"Идеята за известяване със СМС на лицата, които трябва да бъдат под карантина, идва от Столичната регионална здравна инспекция. Идеята е да няма забавяне", обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева. Тя посочи, че при хиляди заразени и 5-7 хиляди контактни е трудно да се предостави информация за всички карантинирани от 16-те екипа на СРЗИ.

Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени”, представи стъпките тя.

Бързи тестове за антитела в лечебните заведения, школата и офисите

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че случаите са толкова много, че бързо се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болници, училища, лекарски кабинети, трудови колективи.

Това е първият скрининг за коронавирус. Тестът трябва да се взема от добре обучен служител – лекар, фелдшер, сестра. Тези тестове не са по аптеките, защото най-важното е правилното вземане на материал от носоглътката”, каза проф. Кантарджиев.

Обсъжда се дали у положителните бързи тестове да се приемат като доказателство за зараза с коронавирус, или трябва да се прави допълнително PCR”, каза още проф. Кантарджиев. Той обясни, че те не са толкова чувствителни колкото PCR -ът, но сега той става за ден, а след седмица ще се чака 2-3 дни, тъй като лабораториите вече са натоварени. „Ще става изоставане. Хората са изморени, техниката не издържа”, каза още шефът на НЦЗПБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари