Обучават личните лекари в Русенско да лекуват леките случаи на COVID-19

2
В обучението ще се включат по един специалист от болници „Канев“, „Медика“ и Белодробната болница
В обучението ще се включат по един специалист от болници „Канев“, „Медика“ и Белодробната болница Видео: Русе Медиа

Болниците в Русе останаха без свободни легла за пациенти с коронавирус.

Заради кризата бе свикано спешно заседание на Областния оперативен щаб, на който лечебните заведения да потърсят заедно варианти за справяне с проблема. Липсва и медицински персонал, тъй като много от лекарите и сестрите в болниците също са заразени.

В Русе пациентите с коронавирус се лекуват в четири болници, които разполагат с 231 легла в специализираните отделения. Заради големия брой болни, преди дни бяха разкрити нови 76 легла. Към днешна дата всички са заети и свободни места няма, тъй като в Русе се лекуват и пациенти от други области.

Взехме решение да изпратим на четирите съседни областни администрации писма, с които да уведомят гражданите, че русенските лечебни заведения няма да приемат леки случаи. Разбира се, тежки случаи няма как да бъдат връщани“, коментира зам.областният управител Свилен Иванов, който е председател на Областния оперативен щаб, предава Русе Медиа. 

Освен че няма легла, няма и медицински персонал. Само в УМБАЛ „Медика“ са заразени 100 души лекари, сестри и санитари.

Някои от специалистите ни работят по 24 часа, много често се налага лекари, които са на смяна, да изпълняват сестрински задължения, защото просто сестрите не стигат, включват се и в санитарските грижи за пациентите“, казва административният директор на „Медика“ Алисе Муртезова.

За да се облекчи натискът върху лечебните заведения, в четвъртък ще се направи онлайн обучение за общопрактикуващите лекари, които да лекуват по-леките случаи по домовете. В обучението ще се включат по един специалист от болници „Канев“, „Медика“ и Белодробната болница. „Търсим сътрудничеството на личните лекари, за да разтоварим малко спешните центрове. Защото в един момент се струпват страшно много хора. Чакат, ние правим някакъв ред, но много трудно е да прецениш кой е по-леко болен, кой е по-тежко. Тези, които са тежко болни , какво да ви кажа, те си стоят и си чакат чинно, докато някои по-нахални влизат“, казва д-р Христо Метев, зам.-управител на Белодробната болница.

Лекарите от болниците в Русе и в момента дават консултации онлайн или по телефона на пациентите си, тъй като в много случаи адекватното лечение е възможно и в домашни условия. Невинаги е наложително да се постъпи в болница, казват медиците.

В следващите дни се очаква да бъдат разкрити още 37 легла – 22 в Онкодиспансера и 15 в УМБАЛ „Медика“, съобщиха още от Областния щаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари