COVID-19 "свали" губернатора на Рио де Жанейро

0
Уилсън Вицел е заподозрян в корупция заради управлението на фондове за борба с коронавируса
Уилсън Вицел е заподозрян в корупция заради управлението на фондове за борба с коронавируса Снимка: БТА

Бразилски съд нареди да бъде свален от поста му губернатора на щата Рио де Жанейро Уилсън Вицел, заподозрян в корупция заради управлението на фондове за борба с коронавируса, съобщи БТА.

Хеликоптери кръжат от сутринта над резиденцията на губернатора, която беше обискирана като част от голяма операция, в която участваха десетки полицаи. Тя беше насочена и срещу лица, свързани с губернатора, включително съпругата му.

Решението на Върховния съд, който заседава в столицата Бразилия, задължава губернатора да напусне поста си за срок най-малко шест месеца, докато трае процесът срещу него. Адвокатите му заявиха, че са "изненадани" от решението и увериха, че ще вземат "всички възможни мерки".

Като част от същата полицейска операция федералната прокуратура в Рио де Жанейро издаде заповеди за арест, включително срещу пастора Евералдо Перейра, председател на Социалхристиянската партия на Бразилия, чийто член е и губернаторът. Според прокуратурата той е създал "черна каса" за подкупи, получени при разпределението на обществени поръчки, още в началото на мандата си през 2019 г.

Смята се, че са отклонявани средства за строеж на полеви болници за заразени с COVID-19. На 26 май вече бяха извършени обиски в официалната резиденция на губернатора и две седмици по-късно щатският парламент започна процедура за свалянето му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари