Чумата не плаши датски инвеститор, който иска да прави свинекомплекс у нас

0
Компанията иска да отглежда 1000 свине - майки
Компанията иска да отглежда 1000 свине - майки

Епидемията от свинска чума не изплаши датски инвеститор, който иска да прави свинекомплекс в село Дреновец, община Ружинци.

Идеята е догодина да се създаде българо-датска компания за отглеждането на 1000 свине-майки, пише Синор.БГ.

Проектът ще бъде представен на инвестиционен форум, който ще се проведе на 11 септември в Ружинци, съобщи кметът на общината Александър Александров.

Основен инвеститор на свинефермата в Дреновец е датската компания „Данюб грийн пиг“, като общината ще участва с апортна вноска от 214 декара, посочи още кметът Александров.

Тепърва проектът ще минава за одобрение от ЧЕЗ, Басейнова дирекция Монтана към екоминистерството, Българската агенция по безопасност на храните и всички останали институции, които контролират подобни инвестиции.

Местните хора се надяват до откриването на комплекса страната да се пребори със смъртоносната африканска чума по свинете, а инвестицията да осигури работни места в обелюдения район. По данни от последното преброяване преди 9 г. в десетте села на общината - Бело поле, Гюргич, Динково, Дражинци, Дреновец, Плешивец, Роглец, Ружинци, Тополовец и Черно поле, живеят малко повече от 4 100 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари