Чудна чиновническа глупост на Чудните мостове

1
Как хиляди автомобили могат да се съберат на паркинг с 12 места, защото Чудните мостове привличат наистина хиляди туристи
Как хиляди автомобили могат да се съберат на паркинг с 12 места, защото Чудните мостове привличат наистина хиляди туристи

Автомобили изминават 7 километра в кратери между 2 и 3 часа, за да установят, че до скалния феномен има паркинг само с 12 места и нито метър за обратно връщане

За абсурдната ситуация четем в "24 часа". Екоминистерството знае за проблема от сигнали на туристи, но няма правомощия да се намеси, тъй като пътят се поддържал от община Чепеларе. Община Чепеларе пък не може да намери европейска програма за финансиране, тъй като пътят не водел до... населено място

Как хиляди автомобили могат да се съберат на паркинг с 12 места?

И как да покажеш на детето си една от най-впечатляващите природни забележителности в България - Чудните мостове между Чепеларе и Бачково?

Българи от различни точки на държавата в почивните празнични дни ругаха най-вече себе си, че са предприели пътуване до скалния феномен над река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 метра надморска височина. Поне два-три часа автомобили пъплеха в двете посоки на 7-километровата тясна отсечка в подножието на връх Голям Персенк. Те пропадаха в дълбоки кратери, бяха на косъм да летят надолу сред огромните борови гори, но най-драматични бяха скандалите между самите шофьори. Онези от тях, които стигаха все пак до точката, където се намира природната забележителност, с изненада преброяваха точно 12-те заети вече места на паркинга, двете сергии с успокояващ чай и търсеха обратния път.

Другите, които изкачваха пътя към двата известни мраморни моста с арки, не вярваха, че ще влязат в капан, и продължаваха нагоре. Но после с часове не успяваха да се върнат, заседнали някъде по тези 7 километра.

Никъде не е поставена табела, която да предупреждава хората, че няма къде да паркират и е най-добре да вървят пеша.

Нито един служител на реда или общински чиновник не помага на хилядите, които опитаха и не успяха в почивните дни да стигнат до прочутата забележителност.

Пътят е асфалтиран изцяло за последно през 1996 г. Тогава бяха направени и тези едва 12 паркоместа, които не стигат, тъй като обектът се посещава от стотици туристи”, съгласява се със ситуацията кметът на село Забърдо Валентин Черпоков, което е най-близо до Чудните мостове.

Според него част от туристите се връщат от средата на пътя, като видят състоянието му, а други не могат да се насладят на природния феномен, защото няма къде да спрат.

Тъй като цялото село е зависимо от туристите, в началото на лятото Черпоков организирал работниците от временната заетост да запълнят дупките по асфалта със смес от кал, камъни и да я трамбоват с ръчни дървени валяци. 

Сместа ставала издръжлива и така се надяват пътят да изкара поне до валежите през есента. Според кметовете на Забърдо и Чепеларе Валентин Черпоков и Боран Хаджиев принципал на природния феномен е министерстнво на екологията, а пътят се поддържа от община Чепеларе.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обясниха пред “24 часа”, че знаят за проблема от сигнали на граждани, а екоминистърът Емил Димитров ще го обсъди с кметовете.

Оттам обаче уточниха, че нямат правомощия да се намесят пряко, тъй като министерството не е принципал на този обект, макар Чудните мостове да са защитена територия МОСВ отговаря за националните паркове, които у нас са 3 - в Рила, Пирин и Централен Балкан. Пътят до феномена се поддържа от община Чепеларе. Има изработен още през 2010 г. проект за цялостен ремонт на стойност 10 млн. лева

В началото на месеца правителството отпусна 369 хил. лв., но те са за укрепване на срутищен участък по трасето.

“Тъй като пътят не води до населено място, не намираме програма, по която да се финансира, а за общината е непосилна такава сума, тъй като това е един годишен общински бюджет. Хората с право негодуват от отчайващото състояние на пътя, той е опасен. Без проблеми стигат само джипове, два автомобила трудно се разминават, автобусите много трудно стигат”, обяснява кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Една от възможностите да се излезе от тази абсурдна ситуация е да се използва опитът на баварските власти, които са намерили решение за огромния интерес към дома “Бергхов” на Адолф Хитлер в Оберзалцбег в Алпите. До Орлово гнездо води много тесен път, който е и забранен за автомобили, а в подножието на националния парк “Берхтесгаден” е разположен огромен паркинг, който носи внушителни приходи на местните власти. Оттам тръгват бусове за дома на Хитлер, превърнал се в доходоносна местна туристическа забележителност.

Чудните мостове са сред най-посещаваните обекти в Родопите. Скалният феномен се е образувал в карстовата долина на река Еркюприя на 6 км от с. Забърдо в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са резултат от ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк до около 15 м, дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а само на арката - 30 м.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари