Член на СИК: Никога повече избори!

1

ГЕРБ-СДС увеличава разликата с „БСП за България“ в Русенска област, сочат данните при обработени малко над 70 процента протоколи на СИК.

Партията на Бойко Борисов вече има 32,52 %, а социалистите – 26,26 %. Третите в региона – ВМРО-БНД имат 10,40%, следвани от ДПС с 10,21 %. Пета е „Демократична България“ с 4,32%.

Предаването на протоколите от членовете на СИК изнерви всички, тъй като много от хората от по-далечните общини трябваше да чакат с часове и изборният им ден се удължи до 30-35 часа. „Никога повече избори!“, заяви емоционално член на секционна комисия пред Русе Медиа.

Хората, чакащи в РИК, споделиха за многобройните проблеми, които са съпътствали работата им. Голяма част от членовете на секционните комисии са прекалено възрастни и срещат затруднения да изпълняват задълженията си, свързани с изборния процес. Постовете им в комисията се определят от политическите сили, които са ги предложили, и няма как самата комисия да им даде друг вид задача, която да не ги натоварва толкова. Фрапиращ е случаят във Ветово, където възрастен член на СИК е бил с катетър в изборния ден.

Храната, която се осигурява по време на изборния ден, също буди недоумение сред хората от комисиите. За всичките 13 часа , през които официално продължават изборите, те получават два бургера и една вафла за закуска и обяд. „Ако трябва да разчитаме на тази храна, гладни ще умрем. Това нещо не става за ядене, направено е от предния ден, ужасно е отвсякъде. И с тези два бургера и вафла трябва да изкараме не само в деня на изборите, а и след това, докато чакаме с часове в РИК“, възмущава се мъж.

Колкото до възнагражденията – за член на СИК сумата е 54 лв., за зам.-председател и секретар 60 лв., а за председател – 66 лв., те изобщо не отговарят на отговорността, грижите и нервите, казват участниците в изборния процес. А допълнителните 20 лв., които се полагат на хората, които носят чувалите с бюлетини до РИК, не могат да компенсират факта, че на членовете на комисиите се налага да отсъстват от работа. Забавянето в обработката на протоколите и броенето на бюлетините им пречи да се приберат навреме и да са на работните си места, което налага да си вземат неплатен отпуск за 27 май.

Допълнителен проблем се оказва и огромният брой бюлетини, раздадени по секциите. Член на СИК разказа, че по списък в секцията му има около 500 души, а са изпратени над 700 бюлетини. При изборна активност от около 20-30 процента, огромно количество неизползвани бюлетини трябва бъдат отчетени, върнати и транспортирани обратно, което утежнява излишно работата на членовете на комисиите.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари