Чия е тази далавера? Строителството на АМ „Хемус“ ще излезе още по-скъпо

1
Новата власт се представя в ролята на спасителя, който ще отпуши нещата след две години забатачване
Новата власт се представя в ролята на спасителя, който ще отпуши нещата след две години забатачване Снимка: АПИ

Новата власт се представя в ролята на спасителя, който ще отпуши нещата след две години забатачване

Строителството на автомагистрала „Хемус“ по старите инхаус договори, които всички без ГЕРБ обявяват за незаконосъобразно възложени, ще продължи по тях. Нещо повече – договорите ще бъдат вероятно индексирани заради инфлацията до 30% от първоначалната им стойност след изключване на направените авансови плащания. Равносметката след повече от две години тупане на топката е задаващо се оскъпяване от порядъка на над 800 млн. лв. На този фон правителството "Денков" сякаш е изпаднало в пълна амнезия и не само не признава вина, но я прехвърля с цената на груби манипулации на всички извън себе си. Новата власт се представя в ролята на спасителя, който ще отпуши нещата след две години забатачване, пише Таня Петрова във вестник СЕГА.

Такава картина нарисува в четвъртък новият регионален министър Андрей Цеков. Първо пред регионалната комисия, а после и в ефира на бТВ Цеков разясни новата гледна точка на ПП и обеща развръзка до един месец. Според него дотогава може да се вземе ясно решение, което да влезе в Министерския съвет. Какво спести на публиката Цеков и защо решението се лансира по скандален начин?

Инхаус – от корупцията до инвестиционен приоритет

"Аз съм министър на регионалното развитие. Моята работа е реализирането на инвестиции. Налагането на санкции за нарушения в законодателството за обществените поръчки е задача на други институции." С това алиби новият регионален министър аргументира обратния завой за инхаус договорите и изграждане на „Хемус“. Според него всички правни възможности договорите да бъдат прекратени са с изтекъл срок и държавата ще загуби от това. Цеков обвини предходните министри, че не са се възползвали от съществуваща законова възможност договорите да бъдат унищожени и така си изми ръцете, че вече не може да предприеме нищо, освен да ги изпълни. Той посочи четирима министри, които не са се възползвали – Петя Аврамова, Виолета Комитова, Гроздан Караджов и Иван Шишков.

Начинът, по който новият министър прехвърля вина, която всъщност носи лично, е безочлив. Какви са фактите? Законът за обществените поръчки предвижда договори, сключени без процедура за обществена поръчка при изискване на такава, да могат да бъдат унищожени. Това обаче е ограничено във времето. Унищожаване може да се иска до два месеца от момента на узнаване, но не по-късно от една година от сключването на договорите.

Този преклузивен срок е изтекъл по част от договорите още при министър Аврамова. Първият договор за участъци от 1 до 6 на „Хемус“ е сключен на 20.12.2018 г., тоест срокът е изтекъл в края на 2019 г. Договорът е за 1,5 млрд. лв. без ДДС. Вторият договор за „Хемус“ – за участъци от 7 до 9, е от 18.12.2019 и преклузивният срок за унищожаемост е изтекъл в края на 2019 г. Инхаус договорът за укрепване на свлачища за близо 500 млн. лв. е от 23.10.2019 г. и 1 година изтича в края на 2020 г. Единственият договор, при който преклузивният срок е изтекъл през 2021 г., е за пътя Видин-Ботевград, сключен на 27.08.2020 г.

Това е единственият договор, за който Комитова е имала възможност да реагира, и той не е за магистрала „Хемус“, както се подразбра от изказването на Цеков. По това време Комитова бе затънала в опити да се оправи с финансирането на старите договори и заедно с Асен Василев, и тогава служебен министър на финансите, търсеше възможност за отпускане на пари през актуализация на бюджета. Министрите Караджов и Шишков изобщо не е имало как да искат унищожаване, защото срокът е изтекъл, и нямат място в този конкретен списък с виновни. Нещо повече – Караджов е правил опит по тази тема да има ясно становище, и то напълно безуспешно, за което като заместник-министър на финансите по това време е бил наясно и Андрей Цеков.

От налични документи още миналата година се разбра, че Гроздан Караджов е настоявал за ясно решение за наследените инхаус договори още от януари 2022 г., включително по темата унищожаване. В писмото се изтъква, че трябва да се вземе ясно решение могат ли да бъдат прекратени договорите и какви рискове крие това. Действия са предприети от ПП едва през май, като в окръжно, изпратено и до Караджов, и до Василев и Цеков, Лена Бориславова е обобщила постигнатата договореност – да се продължи с изпълнение на договорите, като те бъдат индексирани в частта извън авансите и новото ръководство на АПИ не носи отговорност за „белите на ГЕРБ“. Абсолютно същото се предлага и в момента, една година по-късно. Тоест още от 2021 г. се работи по отпушване на тези договори и до действия така й не се стига. Междувременно настана огромна инфлация и сега спасението ще струва стотици милиони.

Договорите ще бъдат актуализирани „само“ с до 30%

Пред bTV Андрей Цеков почти се опита да успокои, че индексацията на договорите няма да е много скъпа. При 137% инфлация на строителните материали ще се стигне евентуално до индексация само с 25-30%, и то само върху сумата след приспадане на авансите. Това успокоение е меко казано странно. Да погледнем числата. Договорите за "Хемус" са на стойност 2,7 млрд. лв., към тях трябва да прибавим 902 млн. лв. за пътя Видин-Ботевград и близо 475 млн. за укрепване на свлачища – все инхаус договори, които сега ще продължат да се работят, на обща стойност 4 млрд. лв. По тези договори има платени около 1,2 млрд. лв. аванси или остатъкът е 2,8 млрд. лв. Оскъпяване с до 30% означава плащане на допълнителни над 860 млн. лв. Малко ли е, много ли е вероятно трябва да кажат всички протестиращи срещу недостатъчно високите параметри по едно или друго перо в проектобюджет 2023.

Индексацията е странна и на фона на всякакви уверения, че инхаус-договорите са раздути и от тях са теглени чували с пари. Лидерът на ГЕРБ веднага отигра темата, като изтъкна, че тези договори сега ще бъдат платени двойно. На фона на този шум правителството и МРРБ в частност ще трябва да се постараят много по-сериозно да докажат нуждата от индексация на договорите, включително с представяне на детайлни справки при цените на материалите. Както е тръгнало, не се очертава нищо подобно – няма нито подробен юридически анализ за възможностите, нито доказателства, че цените са ниски и трябва да бъдат индексирани. Със сигурност унищожаемостта на договорите до 1 година при възлагане без поръчка не е единствената правна възможност за прекратяването им, но какви са другите опции - не знаем.

Защо ги ручахме жабетата?

На фона на този обратен завой въпросът на Борисов в духа на защо ги ручахме жабетата звучи напълно основателно. С две години бездействие – не се стигна нито до обвинения, нито до разваляне на договори, новите във властта успяха да докарат нещата дотам закононарушението раздаване на пари без обществена поръчка да бъде платено двойно и тройно. Можем само да гадаем в хода на тези две години забавяне в плащането кой с кого е говорил зад кулисите, кого е натискал и на какво се е надявал при евентуално отпушване на плащанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ha-ha
    Далаверата на ГЕРБ, вече подкрепена от ПП-ДБ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари