Чиприян Александру: 2000 румънци казаха "не" на инсинератора

4
Ключът към отблокирането на тази ситуация е в министъра на здравеопазването на Румъния, заяви инициаторът на протестите в Гюргево
Ключът към отблокирането на тази ситуация е в министъра на здравеопазването на Румъния, заяви инициаторът на протестите в Гюргево Видео: Русе Медиа

Ключът към отблокирането на тази ситуация е в министъра на здравеопазването на Румъния, заяви инициаторът на протестите в Гюргево

Инициаторът на протестите в Гюргево срещу изграждането на инсинератор за медицински отпадъци Чиприян Александру бе вчера на Дунав мост като част от представителите на румънската общественост за обединяване на усилията на България и Румъния за общото влизане в Шенген. Той засегна и темата с инсинератора, срещу който заедно протестираха жители на Гюргево и Русе.

Преди месец и половина започнах да се занимавам с тази инициатива. Поинтересувах се при местните власти и разбрах, че преди известно време е съществувало одобрение на проекта на местно ниво, което след това е било оттеглено, тъй като не са могли да получат положително становище от страна на румънското министерство на здравеопазването.

През месец април 2023 година беше оттеглена въпросната заповед на Министерство на здравеопазването на Румъния и по този начин отново бяха поставени в законовите граници нормите, които трябва да бъдат спазвани от инсинератора. След това гражданското общество и в Гюргево, и в Русе започна да се организира и ние в момента сме свидетели не само на физически протести, които се случват на живо в двата града , а и в онлайн пространството“, каза Александру, цитиран от Русе Медиа.

Той обясни, че има физическа подписка, в която в момента в Гюргево са се подписали 800 жители на града. Освен това е направена и онлайн петиция, която е подписана от около 1000 човека. Така близо 2000 жители от град Гюргево са изразили своето мнение срещу инсинератора. А в протестите в Гюргево са участвали и представители на цялата политическа гама в Гюргево.

За момента не се предвиждат нови протести, тъй като организаторите им са направили постъпки пред Министерството на здравеопазването и пред министъра в Букурещ. „При него е ключът към отблокирането на тази ситуация или по-скоро към блокирането на инсинератора“, заяви Чиприян Александру.

Среща по темата имаха областният управител на Русе Данаил Ковачев и кмета на Гюргево Адриан Ангелеску. Ангелеску коментира, че за момента няма изготвен анализ на въздействието на инсинератора върху здравето на хората и качеството на въздуха, въпреки че това е било едно от условията за издаване на разрешително от здравните институции в Гюргево. В Гюргево са разчитали на съществувалата доскоро забрана за изграждане на подобни производства близо до жилищни райони. Опасенията им са нараснали с падането ѝ и съветниците там са гласували тя да бъде възстановена, като са призовали за подкрепа депутатите и сенаторите.

Според румънски източници вече е било отказано на инвеститорите да строят в други райони на Румъния, а през март е било направено изменение на закона, което да позволи изграждането му именно в Гюргево – само на 300 м от жилищните квартали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари