Четирима са задържани по случая с камиона с мигранти, открит край село Локорско

1
Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов
Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов Снимка: Bulgaria ON AIR / стоп кадър

Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

"Четирима души са задържани по случая с откритите загинали мигранти в камион край село Локорско", съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти. "Те са задържани за 24 часа. Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени", допълни Сарафов и уточни, че става въпрос за каналджийска дейност, предаде Bulgaria ON AIR.

Разследването дотук е установило, че мигрантите са преминали границата с помощта на стълба, прекарали са няколко дни в гората край град Ямбол и след това са натоварени на камиона, в който бяха открити. Част от тях са се задушили – 18 души. Оцелели са 34 човека, по техни данни са граждани на Афганистан, каза още Сарафов. В момента те се разпитват в Националната следствена служба, на други се оказва медицинска помощ.

На мястото, където е открит камионът, се извършва оглед от следователи от Националната следствена служба, прокурори от Градската прокуратура и служители на МВР. "Иззели сме 16 броя ДНК следи от камиона", каза Борислав Сарафов. "Нямам никакво съмнение, че ще установим по несъмнен начин кой е шофирал камиона и кои са извършителите на това злодеяние, довело до смъртта на 18 души", добави зам.-главният прокурор.

Сарафов уточни, че към момента има трима задържани по Закона за МВР, на тях не са им повдигнати обвинения. Претърсват се три адреса, домовете на заподозрените. "Ако бъдат разпознати, ще направим и анализ на отпечатъците и ДНК следите, ако някой от тях излезе, че е бил в този камион, ще бъде привлечен като обвиняем", обясни Сарафов.

За четвърти задържан съобщи малко по-късно Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“. "Става дума за шофьора на камиона, който е от Бургас. Товарният автомобил, в който са открити мигрантите, също е с бургаска регистрация", съобщи Илков.

В 14:15 получихме сигнал на тел. 112 от гражданин, който е минавал по пътя, че е установил лица с профил на мигранти. Той ги е довел дотук и са открити телата, каза Атанас Илков. По думите му задържаните са лица, за които полицията има основания да смята, че имат съпричастност към каналджийска дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари