Четиридневната работна седмица жъне “поразителен успех” в Исландия

2
Служителите съобщават, че по този начин се чувстват по-малко стресирани и споделят, че тяхното здраве и балансът между професионалния и личния живот са се подобрили
Служителите съобщават, че по този начин се чувстват по-малко стресирани и споделят, че тяхното здраве и балансът между професионалния и личния живот са се подобрили

Тестването на четиридневна седмица в Исландия жъне “поразителен успех”, пише ВВС. В резултат на това много служители вече официално преминават към по-кратка работна седмица

Изпитанията, при които на работниците се е плащала една и съща сума за по-кратки часове, са се провели между 2015 и 2019 г. Производителността остава или същата, или дори подобрена на повечето работни места, според учените, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

В момента се провеждат редица други тестове по целия свят, включително в Испания и от компанията Unilever в Нова Зеландия.

В Исландия изпитанията, проведени от Общинския съвет на Рейкявик и правителството, са включили общо над 2500 работници, което възлиза на около 1% от работещото население на страната. Много от тях са преминали от 40-часова седмица към 35 или 36-часова, посочват изследователи от мозъчния тръст на Обединеното кралство Autonomy и Асоциацията за устойчива демокрация (Alda) в Исландия.

Всичко това накара синдикатите да предоговарят за работните модели и сега 86% от работната сила на Исландия или вече е преминала към по-кратки работни часове за същото заплащане, или ще получи правото на това.

Служителите съобщават, че по този начин се чувстват по-малко стресирани и споделят, че тяхното здраве и балансът между професионалния и личния живот са се подобрили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари