Четири затъмнения се очакват през 2023 година

0
Две от тях ще бъдат слънчеви
Две от тях ще бъдат слънчеви

От България ще се наблюдават само двете лунни затъмнения

През 2023 година се очакват общо четири затъмнения. Две от тях ще бъдат слънчеви, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски“, предаде Агенция "Фокус".

Слънчевите затъмнения ще са хибридно на 20 април и пръстеновидно на 14 октомври. Останалите две ще са лунни – от полусянката на Земята на 5 май и частично с малка фаза на 28 октомври, допълни той.

"От България ще се наблюдават само двете лунни затъмнения. През годината условията за наблюдение на най-активните метеорни потоци ще бъдат сравнително добри. Това са Квадрантиди – с максимум на 4 януари сутринта, Персеиди – с максимум на 13 август и Геминиди – с максимум на 14 декември вечерта.

Особено добри ще са условията за наблюдения на последния поток. През летните и есенните нощи ще се наблюдават удобно планетите Марс, Юпитер и Сатурн. Пак тогава ярката Венера ще изгрява рано сутрин като Зорница“, обясни физикът.

Той добави, че на 1 и 2 март вечерта около 19:00 ч. ще можем да наблюдаваме удобно видимо сближаване, съединение, на двете най-ярки планети – Юпитер и Венера.

"Явлението ще е достъпно за наблюдение с невъоръжено око над западния хоризонт. Дори нещо повече – при видимите сближавания на тези две планети, зачестяват съобщенията за "наблюдавани" НЛО и други аномалии в небето! Получава се така, защото много хора не знаят, че планетите от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око – те изглеждат като ярки звездоподобни обекти, дори по-ярки от звездите", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари