Четири сценария за разпространението на Covid-19 у нас до септември

1
Математикът предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали
Математикът предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали Снимка: БГНЕС

"Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса у нас и нарастването на броя на заразените"

Това прогнозира математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на предаването „Неделята на NOVA”. Той предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали.

Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен. Има друг сценарий, който е относително оптимистичен. Той е казва така – 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000. Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември – поне 25 000. Четвъртият сценарий, който може да се случи е здравната система започне да отказва”, обясни проф. Николай Витанов и предположи, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен.

Той предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали. "Пазете се и не се прецаквайте! Не слушайте тези, които ви казват да се хвърлите и заразите. Най-много каквото ще се случи, е опашки пред кабинетите на тези, които ви казват това, а това са повече средства за тях", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари