Честит празник, мили деца!

1
Къде можете да заведете детето си по случай празника в Русе
Къде можете да заведете детето си по случай празника в Русе Снимка: Sergey Novikov / Shutterstock

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Събрахме на едно място събитията, на които можете да заведете децата си в Русе по случай празника:

В кукления театър програмата започва от 10.30 часа с алея на приказни герои, които ще посрещат малчуганите и те ще имат възможност да се снимат с тях. Следват спектакъла „Голямото пътешествие на малкото крокодилче“ от Елена Арсова и Валентин Павлов и миниатюра по „Дядовата ръкавичка“ на Елин Пелин, изпълнена от най-малките актьори от Детска театрална школа „Патиланци“ при Куклен театър – Русе. Всички, които останат до края, ще имат възможността да спечелят едно безплатно посещение на спектакъл по избор от програмата на Кукления театър. Трима печеливши ще бъдат изтеглени чрез томбола на финала в салона на театъра.

Деца, облечени с костюми на приказни герои, ще шестват в центъра на Русе от 10.30 часа.По централната пешеходна улица ще се включат 150 деца от 19 общински детски градини. Дефилето ще приключи на площад "Свобода" в 11.00 часа, където ще бъдат построени пет сцени. Децата ще влязат в ролята на сладкодумни разказвачи и на различни герои. Ще представят пред публиката любими приказки, които могат да бъдат с нестандартен край и с нови сюжетни линии. Ще имат пълна свобода да проявят своето въображение.

В ДТ „Сава Огнянов“  от 11:00 часа ще се играе „Приказките на баба“ - драматизации по приказки на Елин Пелин. Постановка Любомир Кънев. Участват: Н. Банчева, Я. Господинова, А. Узунов, Д. Михайлова

Занимателните събития в Mall Rousse днес ще започнат от сутринта и ще продължат до късно. От 10:00 ч. до 13:00 ч., ще се проведе ателие „Малките майстори“, което ще предложи забавни и интересни игри – рисуване на маски, крафт ателиета и др. 

Малчуганите ще могат да се радват на специално организирана научно-ориентирана „Виртуална работилница“. С помощта на екипа на Х-СИП, от 14:00 ч. до 15:00 ч., на ет. 3 в Mall Rousse, ще бъдат представени много любопитни факти за човешкото тяло и науката. За да може преживяването да е пълно, ще има специални тениски, занимания с „3D реалност“ и приложение, с което може в реално време сами да измерим сърдечния си ритъм.

От 15:00 ч. до 16:00 ч., ателиетата завършват със „Слайм работилница“, където ще има малко цапаница, но забавлението ще бъде налице. 

От 19:00 ч. на паркинга на мола, на сцената ще излезе група на годината – СкандаУ. 

Клуб „Мечтание“ и ОУ „Тома Кърджиев“ Русе имат удоволствието да поканят русенци на първи по рода си театър за деца на английски език, който се провежда със заглавие „Приказен безкрай“. Началото е от 10 часа във Военен клуб – Русе. „Приказен безкрай“ е проект, който се реализира по програмата на МОН „Занятия по интереси“, осъществявана от Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Военен клуб – Русе

Кметство „Долапите“ и ОУ „Христо Смирненски“ организират празник за децата „Една усмивка – прави чудеса“. Празничното тържество е от 10 часа, в Градинката до сградата на Кметството. Програмата включва творческа работилничка, забавни игри и атракциони.

Общоградски празник „При нас е весело!“ организира Общинският детски център за култура и изкуство. Началото е от 17.00 часа пред сградата на Общината. Водеща ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова. Ще има много игри и конкурси и богата концертна програма с формациите на ОбДЦКИ: „Мираж“, „Арт денс класик“, ДВГ „Слънце“, Школа по салса, Фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Русчуклийче“, като ще има и традиционната детска дискотека.

Осигурени са много награди, лакомства и сладоледи, предоставени от спомоществователи!

При лошо време празникът ще се проведе в Голямата зала на Доходното здание.

Честит празник, мили деца! Растете здрави, щастливи и обичани!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари