Честит 24 май - празник на българската просвета и славянската писменост!

1
На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий
На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий Снимка: © Юлия Лазарова / Дневник

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честит 24 май!

На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в “Христоматия славянского язъка” от 1852 г. на Неофит Рилски, припомня БНР.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник, когато Народна България е преименувана на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Нели КОЛЕВА
    Честит 24 май-деня на бълг. просвета и култура и слав. писменост! Нека почетем св.св. Кирил и Методий и учениците им- св.Климент Охридски,св.Наум Преславски,св.Сава,св.Гораст и св.Ангеларий.Св.св Кирил и Методий са създали глаголицата, а кирилицата- в Преславската книжовна школа. На този празничен ден, нека си спомним за учителите,които са ни научили да пишем и четем на родния си език.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари