Червен код за Русе

2
НИМХ издава предупреждение от втора и първа степен за горещо време в цялата страна
НИМХ издава предупреждение от втора и първа степен за горещо време в цялата страна

НИМХ издава предупреждение от втора и първа степен за горещо време в цялата страна

За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за горещо време в Централна Северна България, както и за по-голямата част от Южна България. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

За вторник (25 юли) още от днес НИМХ издава предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за горещо време в цялата страна. В областите с оранжев код максималните температури ще са от 39 - 42 градуса, а в тези с жълт код: 35 - 38 градуса, по морския бряг температурите ще останат малко по-ниски - 30 - 33 градуса.

Обявен е и червен код в Плевен, Велико Търново и Русе. Там се очакват до 42 градуса.

В седмичната прогноза на НИМХ за времето в България от 25 до 30 юли се информира, че във вторник времето ще бъде слънчево, вятърът ще е слаб до умерен от юг. Ще бъде много горещо, с максимални температури между 37 и 42 градуса. Прогнозата е подготвена от дежурния синоптик Анастасия Кирилова от отдела "Прогнози на времето" в НИМХ.

Тя съобщава, че в сряда вятърът ще се усили, сутринта ще е много топло с минимални температури в по-голямата част от страната между 20 и 25 градуса. Ще бъде предимно слънчево, но след обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо и значително ще се понижат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са временно интензивни, ще има и градушки. В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5-10 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още много високи - до 42 - 43 градуса.

В четвъртък ще е ветровито, с променлива облачност, на отделни места в източните и планинските райони ще превали. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 25 и 30 градуса.

През следващите дни сутрин ще е прохладно, ще бъде предимно слънчево, в събота след обяд с развитие на купеста облачност над планинските райони, но само на отделни места ще превали. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса.

В неделя на повече места в страната ще има краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    асгдагсдгса
    нАЙ - скапаниЯт град ,поне да нямаше толкова глупаци да шумят в него ....... ПОНЕ
  • 2
    3
    климатолог
    Летните температури за Русе са си нормални поне от 100 години. Континентален климат. Простотиите с които тъпчат кухите кратуни на подрастващите за разни глобални затопляния са за контрол на стадото , глобален ако може, но не им се получава.
  • 0
    2
    Комунистически Робо тодател
    Нека да пече яко. Чакам ги да идват на работа в Обштаната вече голллички. Есента е близо, и я ме избераът я дне.
  • 16
    1
    Де да знам
    В нормалните държави при такива ситуации се задействат планове за защита на населението от екстремни събития. Ей ви я безполезната "арена". Пуснете климатиците, пуснете хора с хронични заболявания вътре, дайте им по сандвич и бутилка вода. Повечето от тях не могат да си позволят да имат климатик в домовете си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари