Червен картон за зелените коридори

0
Търговци и фармацевти настояват за промяна на мерките, които МЗ еднолично им налага
Търговци и фармацевти настояват за промяна на мерките, които МЗ еднолично им налага Видео: bTV

Търговци и фармацевти настояват за промяна на мерките, които МЗ еднолично им налага

Големите хранителни вериги и аптеките се обявиха за сериозни промени в правилата за пазаруване, които им налага държавата.

Т.нар „Зелен коридор“ за лицата на над 65-годишна възраст е представян от властта като начин да се предпазят от COVID-19 хората от най-рисковите групи. В същото време, обаче, часовете и правилата се менят многократно от днес за утре и това води до напрежение, санкции и струпвания на хора – именно това, което уж трябваше да бъде избегнато, пише bTV.

Кой кога къде може да пазарува:

  • В хранителните магазини се допускат само лица над 65 г. между 13:30 ч. и 16:30 ч.
  • В аптеките има два коридора за възрастни хора – 8:00-10:00 ч. и 13:30 - 16:30 ч.
  • Лицата над 65 г. могат да влизат в аптеки и хранителни магазини и извън тези часове

За сравнение, през пролетта имаше само един вид ограничение – по-млади хора не се допускаха в обектите сутрин. Сегашният сложен режим дойде след няколко опита, в рамките на един от които възрастните имаха фиксирани 2 часа на ден за покупки. Това твърдо ограничение, обаче, издържа само два дни.

МЗ не чува…

В специално становище Сдружението за модерна търговия поиска отпадане на зеления коридор между 13:30 и 16:30 часа за възрастните хора на или над 65 години, защото ограничавал права. Здравният министър попита „Къде сбъркахме“, като обясни, че мярката е одобрена от веригите.

Оказва се, че това не е вярно. Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия заяви в студиото на „Тази сутрин“, че разговори с Министерството на здравеопазването е имало, но не се е стигнало за консенсус: „Участвахме в това съгласуване, изразихме нашите позиции, но никога не сме постигали съгласие“.

По думите му консенсус е имало за сутрешен коридор между 8 ч. и 10 ч. без ограничаване на възрастните хора, но след това се е появила публично спорната мярка гражданите над 65 г. да не могат да пазаруват преди и след тези часове – нещо, което също беше изменено.

Според Матеев е добре да се следват естествените навици на хората – възрастните пазаруват сутрин, а младите следобед и вечер. Именно съобразяването с това е улеснило прилагането на мерките през пролетта.

„Настоявахме да няма два коридора, за да не се запълни почти целият ден с коридори. Държахме да не е повече от 2 ч. След 16 ч. отива в пикови часове за пазаруване. (…) По всички телевизии се виждат кадри на струпвания около 16:30 ч.“, отбеляза Матеев.

Според него трябва да се въведе един препоръчителен коридор сутрин, но освен това правителството трябва да се включи с информационна кампания, която да помогне за ориентирането на клиентите. Той отбеляза, че повечето страни в Европа като цяло се въздържат от мерки по контрола на пазаруването, каквито виждаме у нас.

…или въобще не пита

Ако Сдружението за модерна търговия поне е било търсено за мнение по отношение на зелените коридори, то с фармацевтите МЗ въобще не е водило разговор. „Аптеките просто видяха заповедта на министъра“, посочи председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Наличието на два коридора за аптеките (сутрин и през целия следобед) води до това, че между 13:30 ч. и 16:30 ч. те са практически празни, а след това се извиват огромни опашки, посочи той.

„Има спешни ситуации и това принуди нас, фармацевтите, да излизаме пред аптеката, за да можем да обслужим спешност“, заяви Вълев и припомни, че става дума за здравно заведение и подобно разделяне на млади и стари пациенти няма как да видим, например, в Спешна помощ.

Вече има и глобени аптеки за това, че са обслужвали човек под 65 г. в неподходящия за целта час.

Все пак вчера се е стигнало до разговор в Министерството на здравеопазването, като фармацевтите са поискали промяна на коридорите. Дали ще има резултат, предстои да видим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари