Черно море е 30 пъти по-чисто от нормите

0
Най-чисти са плажовете в Синеморец, Царево и Ахтопол
Най-чисти са плажовете в Синеморец, Царево и Ахтопол

Черно море е 30 пъти по-чисто от нормите. До момента няма констатирани завишения на стойностите на чревните бактерии ешерихия коли и ентерококи по Южното и Северното Черноморие.

Това сочат данни от проверките на регионалните здравни инспекции (РЗИ) в Бургас и Варна за периода от 1 юни до 15 юли, пише „24 часа“.

“Референтните стойности за ешерихия коли в морската вода са до 500 колонофлурестиращи единици на 100 мл и до 200 - за ентерококи”, коментира микробиологът от РЗИ - Бургас д-р Марияна Косинова.

Проверка е установила, че на юг най-ниски стойности на ешерихия коли - 15 единици на 100 мл, са измерени на плажовете Бутамята-Синеморец, Нестинарка-Царево, Ахтопол-Централен, къмпинг “Оазис” - Царево, ММЦ-Приморско, Северен плаж - Приморско, Аркутино, Дюни, Смокиня, Хармани-Созопол, Централен-Созопол, Златна рибка, Централен-Черноморец, Черноморски солници-Бургас, както и плажовете в Поморие.

На север пък “отличниците” са Албена, Кранево - Централен, Шкорпиловци, Русалка, къмпинг Шабла, Балчик-Централен, Тузлата, Икантлъка, Камчия-Романтика, Паша дере, Бяла - къмпинг “Луна”.

Най-високата стойност, но под референтната - 330 единици на 100 мл, е измерена на 20 юни на Попски плаж - Царево, по Южното Черноморие и на Офицерския плаж във Варна на север - 307 единици.

Освен регулярните проверки от РЗИ извършват и замервания по сигнали, какъвто беше случаят от миналото лято с Лозенец. Тогава пробите на здравните инспектори показаха в пъти над допустимите стойности на ешерихия коли. При мониторинга през 2015 г. са взети общо 467 проби по Южното Черноморие, както и 87 по жалби и сигнали. Отклонения са показали 8 от стандартните проби и 27 от тези по сигнали на граждани.

Има и още поне 3 сериозни аргумента, че през лято 2016-а се къпем в по-чисто море на юг: тече първият сезон, в който край Созопол работи пречиствателна станция, при това с най-модерни технологии.

Слънчев бряг и Несебър са подсигурени с разширена и обновена пречиствателна станция в Равда, а край Лозенец до дни ще заработи задържателният резервоар към съществуващата пречиствателна станция.

Положението на север от Обзор няма промяна през последната година. След като през 2015-а за последно бе открита реконструираната пречиствателна станция на Варна, положението по плажовете в града се подобри. Община Бяла отвежда отпадните си води в пречиствателната станция в Обзор. Такава обаче няма в Долни чифлик. В градчето, на чиято територия е курортът Шкорпиловци, е предвидена площадка за подобна станция. Малко по̀ на север е пречиствателната станция на курорта Камчия с капацитет 10 хил. души. Модернизацията на тази в Албена предстои. Ще бъде за 40 000 жители, тъй като в нея ще се включат Кранево и Оброчище.

Крайбрежията на Созопол, Несебър и Лозенец са точките, които през последните летни сезони най-често предизвикваха съмнения за чистотата на морската вода. Созопол преживя строителен бум - плътно покрита с вили и имения е местността Боджака, появиха се и няколко големи комплекса. Наличието на локални пречиствателни станции не решават генерално въпроса с пречистването на отпадните води, което стана факт с финализирането на проект за 75 млн. лв. Местните чакат това 30 г. Лентата отряза премиерът Бойко Борисов. Това е най-мащабният проект за общината, който освен станция за пречиствате на отпадните води включва и довеждащите колектори от общинския център и Черноморец.

Несебър е от общините, които посрещат най-много туристи през летния сезон, много съм благодарен, че с добра комуникация с МОСВ и правителството успяхме да завършим този проект, заяви кметът Николай Димитров.

Най-новата инвестиция, свързана с опазване на чистотата на крайбрежните води, е изграждането на задържателен резервоар към съществуващата пречиствателна станция край Лозенец, община Царево. Той вече е готов и в началото на идната седмица ще започнат пробите по включването му, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Служител на Български пощи с 40 години стаж залепи тапетите в къщи с език.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари