Чехия преживя най-тежкото масово убийство в съвременната си история

0
Въоръжен мъж днес уби най-малко 15 души и рани поне 24 в университет в Прага, преди "да бъде елиминиран"
Въоръжен мъж днес уби най-малко 15 души и рани поне 24 в университет в Прага, преди "да бъде елиминиран" Снимка: PA

Въоръжен мъж днес уби най-малко 15 души и рани поне 24 в университет в Прага, преди "да бъде елиминиран"

Това съобщиха полицията и спешните служби, цитирани от Ройтерс и БТА.

Това е най-тежкото масово убийство с огнестрелно оръжие в съвременната история на Чехия.

Чешката полиция се е отзовала на сигнали за стрелбата във Факултета по изкуствата на Карловия университет на площад "Ян Палах" малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско време). Полицията съобщи, че бащата на стрелеца - студент във факултета - е бил намерен мъртъв по-рано днес.

"Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че, за съжаление, нашият свят също се променя и проблемът със стрелец единак се появява и тук", заяви кметът на Прага Бохуслав Свобода пред чешката телевизия.

Полицията не даде подробности за жертвите, нито за евентуалния мотив за стрелбата в сградата, разположена близо до река Вълтава, съобщи Асошиейтед прес. Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан заяви, че разследващите не подозират връзка с екстремистка идеология или групи.

Павел Недома, директор на близката галерия "Рудолфинум", каза, че е видял от прозореца човек, който е стоял на балкона на сградата и е стрелял.

Полицията отцепи площада и района в съседство със сградата, намираща се в оживена част на града с популярна улица, водеща туристите към Стария градски площад.

Имейл, изпратен до персонала и студентите, гласял, че стрелецът е в една от сградите. "Не ходете никъде, ако сте в офисите, заключете ги и поставете мебели пред вратата, изключете осветлението", се казва в имейла.

Чешкият премиер Петър Фиала отмени свое посещение в източната част на страната и е на път за Прага, съобщи самият той в "Екс".

Стрелбата във Факултета по изкуствата на Карловия университет в Прага е дело на 24-годишния студент Давид К. от град Кладно, разположен на около 20 километра западно от столицата, съобщи новинарския портал idnes.cz, позовавайки се на полицията. Установено било, че Давид К. легално е бил собственик на няколко огнестрелни оръжия и е подготвял атака във факултета.

Престъпленията с огнестрелно оръжие са сравнително редки в Чехия, отбелязва Ройтерс. През декември 2019 г. 42-годишен въоръжен мъж уби шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава преди да избяга и да се простреля смъртоносно. През 2015 г. мъж простреля смъртоносно осем души и след това се самоуби в ресторант в град Ухерски Брод.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    виж ти,
    Даскалчето и психопат, пърдон, психолог станал!
  • 0
    2
    daskal
    До 1 - Не те знам с какво се занимаваш, ама психопрофилът ти май е доста сходен с този на стрелеца.
  • 1
    1
    фена на Путин
    Почти 100% е сигурно, че ГРУ и Владимир стоят зад стрелбата. Сега ще намерят и предсмертно послание, колко лоша е станала европа и как не е трябвало да се карат с Русия и ще спишат всичко на нейната сметка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари