Чехия прекъсна сътрудничеството си с Руския институт за ядрени изследвания

0
Основната причина за това решение е военната агресия на Руската федерация срещу Украйна
Основната причина за това решение е военната агресия на Руската федерация срещу Украйна Снимка: JINR

Процесът на отказ от сътрудничество с дългогодишен руски партньор стартира през април 2022 година

На 31 декември приключи чешкото сътрудничество с Руския съвместен институт за ядрени изследвания в Дубна край Москва, съобщи Чешкото радио, цитирано от вестник "24 часа".

Основната причина за това решение е военната агресия на Руската федерация срещу Украйна. Процесът на отказ от сътрудничество с дългогодишен руски партньор стартира през април 2022 г., а чешкият президент Милош Земан постави последната точка в средата на лятото, като подписа съответния документ.

Запазването на членството може да се тълкува от Русия като продължение на научното сътрудничество в стратегическа област и косвено като игнориране на факта, че Руската федерация извършва безпрецедентни нарушения на международния ред и право и правата на човека“, се казва в резолюцията.

Още по-рано Министерството на образованието на Чешката република реши да прекрати участието на свои служители в изследователската дейност на организацията. Според агенцията ползите от сътрудничеството на Чехия с Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна през последните години са неоспорими, но прекратяването на членството в организацията няма да бъде значително ограничение за чешките изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари