Кога и как чаят вреди на здравето?

0
Консумацията на чай има много ползи за здравето, но в някои случай той може и да е вреден
Консумацията на чай има много ползи за здравето, но в някои случай той може и да е вреден

Консумацията на чай има много ползи за здравето, но в някои случай той може и да е вреден

Консумиран в големи количества чаят може да бъде вреден, според турското издание En Son Haber. Турски лекари отбелязват, че тази напитка може да предизвика пристрастяване, пише Actualno.com.

„Чаят съдържа теин - вещество, което води до пристрастяване, а приемано в големи дози и до т. нар. „чаено опиянение“, предупреждават експерти.

Те уточняват, че най-високи са концентрациите на теин в зеления и белия чай, както и в някои сортове черен чай и мачта. Експертите допълват, че в големи количества теинът може да причини проблеми с храносмилането, гадене или болки в корема.

Под въздействието на кофеина в чая сърдечният ритъм може да се ускори, а кръвното налягане да се повиши. В зависимост от вида на чая, една чаша от тази напитка съдържа средно между 15 и 70 mg кофеин.

Специалистите препоръчват напитката да не се консумира веднага след хранене – препоръчително е да се изчакат 20-30 минути. Пиенето на чай след хранене ще попречи на усвояването на важни хранителни вещества.

„Танините в чая влошават усвояването на желязото. За да намалите количеството им в напитката, намалете времето за варене до 4-5 минути“, препоръчват още експертите.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари