Чавушоглу призова за признаване на "турско малцинство" в Гърция

0
Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или дискриминация
Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или дискриминация Снимка: iStock / Getty Images

Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или дискриминация

Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или дискриминация на мюсюлманското малцинство в Тракия, заяви днес говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Папайоану коментира изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес пристигна на двудневно посещение в Гърция. Чавушоглу посети северния град Комотини, където се срещна с представители на турското малцинство, включително с мюфтиите на Комотини и Ксанти.

Говорителят на гръцкото външно министерство посочи, че Гърция като правова държава както и преди спазва международното право и защитава човешките права.

Гърция изцяло изпълнява ангажиментите си, произтичащи от Лозанския мирен договор, в който пряко и ясно се говори за мюсюлманските малцинства в Тракия. Мюсюлманското малцинство в Тракия наброява около 120 хиляди жители гърци. Постоянните опити на Турция да изопачи тази реалност, както и твърденията за незащитеност на правата на тези граждани или за дискриминация са необосновани и напълно ги отхвърляме, посочи Папайоану.

По думите му Гърция би искала да подобри отношенията си с Турция.

Необходимо условие за това е спазването на международното право. Призоваваме Турция да спазва тези основополагащи правила, включително Лозанския договор, който тя също е подписала и е задължена да спазва, каза той.

Още с пристигането си в гръцкия град Комотини в Западна Тракия турският външен министър Мевлют Чавушоглу провокира с искане за признаване на "турско малцинство". По-късно тази вечер турският първи дипломат ще преговаря с гръцкия си колега Никос Дендиас за преодоляване на напрежението между двете страни. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари