Мевлют Чавушоглу: Отношенията на САЩ с Турция и Гърция започват да се влошават

0
В Кипър балансът между турската и гръцката част започна да се влошава. Съюзник като Съединените щати трябва да обърне внимание на този баланс, заяви турският външен министър
В Кипър балансът между турската и гръцката част започна да се влошава. Съюзник като Съединените щати трябва да обърне внимание на този баланс, заяви турският външен министър

В Кипър балансът между турската и гръцката част започна да се влошава. Съюзник като Съединените щати трябва да обърне внимание на този баланс, заяви турският външен министър

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Съединените щати са започнали да нарушават съблюдавания от тях баланс между Турция и Гърция и че като съюзник САЩ трябва да обърнат внимание на този баланс, предаде Анадолската агенция за БТА.

На пресконференция след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович турският външен министър каза, че второто заседание по стратегическия механизъм Турция - САЩ на ниво министри ще се състои по време на срещата му с американския държавен секретар Антъни Блинкън във Вашингтон в сряда, 18 януари.

В усилията си да закупи нови изтребители F-16 и комплекти за модернизация, Анкара постигна "споразумение с администрацията на САЩ във всеки един смисъл. Очакваме то да бъде прието (в Конгреса) безпроблемно", заяви Чавушоглу.

Ако администрацията на САЩ стои твърдо, „няма да има проблем“, каза той и добави: „Ние не искаме да купуваме стока от никоя страна под условие“.

Закупуването от Анкара на изтребители F-16 е „важно не само за Турция, но и за НАТО“, добави турският външен министър.

Държавният департамент на САЩ изпрати на Конгреса решението относно евентуалната продажба на Турция на изтребители F-16 за поетапен преглед, казаха източници на Анадолската агенция в петък.

Уведомлението за продажбата е предадено на председателите и членовете на съответните комисии в Камарата на представителите и в Сената, според източници, пожелали анонимност.

Очаква се Държавният департамент да съобщи официално за уведомлението, като така ще бъде отворен 15-дневен „прозорец“, в който американските законодатели могат да заявят възражения.

Анкара поиска да купи Ф-16 и комплекти за модернизация през октомври 2021 г. Сделката за 6 милиарда долара включва 40 самолета и комплекти за модернизация за 79 бойни самолета, с които турските ВВС вече разполагат.

По повод новините в медиите за предоставянето на F-35 на Гърция Чавушоглу каза: “Балансът в отношенията между Турция и Гърция започна да се влошава. САЩ водеха политика на баланс. В Кипър балансът между турската и гръцката част започна да се влошава. Съюзник като Съединените щати трябва да обърне внимание на този баланс“.

Подчертавайки, че Турция не се интересува от това кой на коя страна продава оръжие, Чавушоглу каза: “Това, което има значение за нас, е нашата сила, какво правим, какви стъпки предприемаме за нашите интереси, това е, което има значение за нас”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари