Чавушоглу покани Лавров и Кулеба на преговори

2
Турският външен министър обсъди развитието на руско-украинската война в телефонни разговори с двете странни
Турският външен министър обсъди развитието на руско-украинската война в телефонни разговори с двете странни

Турският външен министър обсъди развитието на руско-украинската война в телефонни разговори с двете странни

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу обсъди развитието на руско-украинската война с колегите си от Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в телефонни разговори днес.

По данни на външното министерство Чавушоглу и Лавров са засегнали въпроси, обсъдени от президента Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в по-ранен телефонен разговор.

В разговора си с Кулеба Чавушоглу е обсъдил последните събития в Украйна, допълват от министерството, предава БТА.

Запазвайки неутралната си и балансирана позиция, Турция продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, като призовава всички страни да проявяват сдържаност. Макар че Анкара се противопоставя на международните санкции, целящи да изолират Москва, тя също така затвори Босфора и Дарданелите по силата на пакт от 1936 г., което ѝ позволява да попречи на някои руски кораби да преминават през турските проливи.

Като член на НАТО Турция граничи с Украйна и Русия в Черно море и има добри връзки и с двете страни. От началото на конфликта Анкара предложи да посредничи между двете страни и да бъде домакин на мирни преговори, подчертавайки подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. След като неотдавна нарече руската инвазия неприемливо нарушение на международното право, Турция внимателно формулира реториката си, за да не обиди Москва, с която има тесни връзки в областта на енергетиката, отбраната и туризма.

Анкара заяви, че иска да събере министрите на външните работи на Украйна и Русия за разговори по време на дипломатически форум следващата седмица в Южна Турция. И Украйна, и Русия изразиха готовност за такава среща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари