Частен съдебен изпълнител си получи заслуженото

0
Асен Тонев е присвоил повече от 250 000 лева за лични нужди
Асен Тонев е присвоил повече от 250 000 лева за лични нужди

След протест на Окръжната прокуратура в Шумен Апелативният съд във Варна отстрани от длъжност частният съдебен изпълнител с рег. №877, 47-годишният Асен Антонов Тонев, обвиняем за длъжностно присвояване в размер на 256 907 лева.

Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна, пише 24 часа.

Въззивната съдебна инстанция отмени определението на Шуменския окръжен съд и отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител.

На 10 януари т.г. съдия Димчо Луков от Шуменския окръжен съд отказа да отстрани от длъжност Тонев, позовавайки се на формални причини. По това време Тонев вече беше наказан от Камарата на частните съдебни изпълнители да не упражнява длъжността си за една година, а срокът на наказанието му изтичаше след два дни, на 12 януари. Всичките му дела бяха предадени за изпълнение на ЧСИ Даниела Златева от Шумен.

Съдия Димчо Луков определи искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност като допустимо, но неоснователно.

За да бъде отстранен от длъжност, обвиненият трябва да изпълнява в момента служебните се задължения”, заяви съдия Луков. А в този момент Тонев не ги изпълняваше. Дисциплинарното му наказание изтичаше на 12-ти януари. След това по Закона за ЧСИ наказаният трябва да подаде искане до правосъдния министър за възстановяване на длъжност, а срокът е 1 месец.

Така тогава Тонев остана с мярка парична гаранция от 5000 лв. Прокурор Данаил Шостак обаче протестира решението на ШОС в Апелативен съд във Варна и днес, 28 март апелативните магистрати отстраниха Тонев от длъжност.

Припомняме, че той е обвиняем по едно от най-тежките престъпление по нашия закон - длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Престъпление по член 203, ал. 1 и 2, във връзка с член 201 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано деяние. Наказанието е от 10 до 30 години затвор, ако престъплението бъде доказано. Разследването обхваща период от 7 години след 2007 година.

С постановление на наблюдаващия делото прокурор Шостак му е била наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, но от Шуменския окръжен съд са я намалили на 5000 лева.

Разследването е установило, че по девет от изпълнителните дела Тонев е присвоил от специалната сметка 256 907 лева, които ползвал за лични нужди.

По закон в специалната сметка на частния съдебен изпълнител постъпват средства от длъжниците или се набират средства от продажбата на имуществото им, които се ползват единствено за удовлетворяване на вземанията на кредиторите.

Определението на ВАС от днес не подлежи на обжалване.

Ако сумите бяха в такъв размер, клиентите щяла да ме разкъсат?”, това каза в залата на ШОС на 10 януари т.г. ЧСД №877 в последните си думи пред съда. Според прокурор Шостак обаче обвинението имало данни за още по-голяма сума от 2 млн. лева, но проверката продължавала. Ставало дума за още 8-10 000 други дела. Разследването срещу Тонев започна на 15 септември м.г, т.е. преди половин година.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари