Чай от котешка стъпка вдига имунитета

3
Колкото повече пием чай, толкова повече ще ни се пие
Колкото повече пием чай, толкова повече ще ни се пие

За да бъдем здрави, трябва да поддържаме имунната си система и да водим здравословен начин на живот. Билковите чайове са част от здравословния начин на живот.

Това каза в интервю за БГНЕС Росица Маркова, ръководител на отдел „Продажби и маркетинг” в „Биопрограма”.

Българинът пие чай през зимата или когато е болен. Но дали това е правилно и кога трябва да пием чай – с тези въпроси се обърнахме към специалистите в „Биопрограма”. Фирмата вече 23 години произвежда билкови чайове, събира и обработва билки, а от тях прави и хранителни добавки. „Биопрограма“ продава на пазара 80 вида чай. Росица Маркова смята, че за всяка болка има билка.

Чаят е подходяща напитка за всеки сезон в годината. Друг е въпросът, че традицията на българина е да пие чай когато е болен, когато е неразположен и предимно през зимата. „Нормално е да се пият топли напитки в студените дни, но това може да стане и през лятото. За целта сме разработили летен чай, който сме кръстили „Лято“, каза специалистката. Тя съветва всички да пият чай по всяко време на годината, билките в него са полезни за организма, независимо от сезона. „Да, разбира се, има билки, които са по-подходящи за зимата и такива, които са по-подходящи когато човек е болен или неразположен, създали сме и такива чайове”, посочи Росица Маркова.

Природата ни е дала един уникален механизъм да се справяме с всичко, което ни заплашва в околния свят – болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и всичко, което може да ни навреди. Природата обаче ни е дала основния пазител на здравето и тялото – имунната ни система, тя е страж на нашето тяло. „За да бъдем здрави, ние трябва да поддържаме тази имунна система. За да го правим, трябва да водим здравословен начин на живот. И тук ще кажа, че билковите чайове са част от здравословния начин на живот. Да, в този смисъл пиенето на билкови чайове подпомага, засилва имунитета на човека, помага на имунната система в нейната борба с всякаква болестотворни микроорганизми. Различните билки, по различен начин подпомагат имунната система в различните й борби. Обикновено билките, които взимаме през зимата, би трябвало да са свързани с тяхното антибактериално действие, противомикробно”, каза Росица Маркова.

Първата билка, за която тя се сети, е риганът. Той се съдържа в над 10 вида от техните чайове и има мощно противомикробно и противопаразитно действие. „Друга много известна билка, която използваме в нашите чайове, е ехинацеята. Специално през грипния сезон, през зимата когато има вируси. Ехинацеята има свойството да подпомага имунната система в борбата й с вирусите. Те са едни болестотворни организми, които не могат да бъдат повлияни от вещества, които се борят например с бактериите. Ехинацеята е много подходяща за борбата с вирусите, риганът също. Мащерката е също билка, която е изключително полезна през зимата и по време на грипния сезон, когато страдат нашите горни дихателни пътища и целта е да не позволим на вирусите да слязат надолу към бронхите и да се получат усложнения. Затова целта е превантивно, без да чакаме да се разболеем, да вдигнем температура, да ни втресе – да пием билкови чайове”, заяви Маркова.

Освен мащерката, тя разказа за билката „котешка стъпка”, която се съдържа в техен чай, джинджифила, който е много мощен антиоксидант, борец с вируси и бактерии, куркумата. „Това са подправки, но световната тенденция, която ние като модерна фирма спазваме, е освен билки да влагаме в нашите чайове подправки с доказано действие. Имаме създаден специален чай наречен „Куркума”, който силно препоръчвам през всеки сезон, но най-вече през зимата”, обясни специалистът.

Друг съвет, който тя дава за здравето през зимата, но и за цялата година е да не прекаляваме с вредните навици като пушене, употреба на алкохол, преяждане. Ако, обаче това се случи, тук са създали чай с глухарче „Детокспро”. Глухарчето е доказана полезна билка, която има благотворно въздействие върху имунната система и борбата с раковите заболявания.

Росица Маркова е категорична, че интелигентният, уважаващ себе си човек поддържа здравето си, независимо от сезона. Имунната система трябва да се поддържа цялата година. Настъпи ли зимата обаче неизбежно се пише и се говори за грипа. Специалистите от „Биопрограма” съветват след края на лятото, септември-октомври да започнем по-интензивно да пием билкови отвари, защото билковият чай е всъщност билкова отвара. Така можем да пием по-често отвари от мащерка, ехинацея, джинджифил. Въобще всички чайове, които те предлагат, помагат в борбата с настъпващите вируси.

Честотата на пиенето на чай няма някакво значение, когато пием от така наречените трапезни чайове, които те предлагат в магазините. Росица Маркова започва своя ден с 1 л. чай в затоплен термос, който пие през целия ден, вечер пие чай от техния „Лека нощ” с билки, който успокоява нервната система. „Вярвайте на своя организъм, той ще ви каже колко. А колко повече пиете чай, ще видите, че толкова повече ви се пие и ще усетите благотворното въздействие”, казва тя. Когато говорим за билки, които са строго лечебни и се предлагат в аптеките, то те не се продават в пакетчета, а в насипно състояние. Там има строги указания как да се употребява, да бъде полезна и по никакъв начин да не навреди.

„Биопрограма“ е разработила няколко специални чая за зимата. Сред тях са „Студ и зима”, който се намира в аптечната мрежа, „Имунпро” с котешка стъпка, „Биобронхо” с мащерка.

Чаят, освен за тялото е и за душата, подчерта Росица Маркова. Чаша хубав топъл чай в една приятна атмосфера е изключително разтоварващ. Това също допринася за един добър имунитет, за едно добро настроение. „Душата и тялото са неразривно свързани”, каза Маркова. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари