Бюджетната комисия към НС реши за минималната пенсия

0
На първо четене комисията прие от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева
На първо четене комисията прие от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева Снимка: БГНЕС

На първо четене комисията прие от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева

Бюджетната комисия към НС бърза с обсъждането на увеличението на пенсиите, предаде БНТ

На първо четене комисията прие от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лева - предложение на ПП, БСП и ДБ за преизчисление на пенсиите с 10% отгоре. ОТ ДПС предложиха 14, от ГЕРБ - 15% отгоре

"Разликата в случая е че управляващите предлагат 467 лв., а ние предлагаме 430, но като имаме предложение добавката от 60 лв да се запази. Тоест, нашето предложение ако се приеме с добавката, означава, че е 490 лв. Това е около 16% спрямо сегашния и размер Иначе сме предложили 15 процента увеличение", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Предложението, което правим ние, е да се увеличат от първи юли с 14% всички пенсии и оттам сме изчислили, че този размер, който предлагаме за минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да е 481,4 лв. Това е на базата 370 лв. основен размер на минималната пенсия, умножен по тези 14% и прибавени 60 лв", коментира Хасан Адемов от ДПС.

Неясна остава съдбата на ковид добавката от 60 лева. Докато управляващите от тройната коалиция предлагат тя да стане част от преизчислените пенсии, то от опозиицята твърдят, че ако това стане, ще строши пенсионната система след края на икономическата криза.

"Ще бъде правилно да се осъвременят пенсиите, но добавката от 60 лв да остане извън същинската пенсия и да се изплаща докато Народното събрание реши и е възможно - поне до края на годината", призова Ася Тонева от КНСБ.

Бе прието и решение от 1 октомври максималната пенсия да стане 3200 лева. И тук имаше различни предложения - Любомир Каримчански предложи те да са 2400 с аргумент, че не може да бъде изравнен максималният осигурителен праг с максималната пенсия.

"Предложението ми е следното - от 1 юли до 30 септември да бъде 2000 лв а от 1 октомври до декември да бъде 2200 лв.", заяви той.

Опонира му Искрен Митов от "Продължаваме промяната":

"Максимална пенсия от 3400 лв. означава, че гражданите ще получават тази пенсия. Питам - какъв е вашият мотив тази пенсия да е по-малка?"

Представителите на НОИ и синдикатите призоваха депутатите за скоростно приемане на текстовете на бюджета второ четене, за да може НОИ да преизчисли пенсиите

"Апелираме за отговорност и вземане на решение, така че хората да си сигурни, че ще получат пенсиите си", каза Весела Иванова, НОИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари