Бюджетът е излязъл на червено с над 200 милиона лева през март

0
Месечният дефицит се дължи най-вече на извънредните разходи за медици и за МВР
Месечният дефицит се дължи най-вече на извънредните разходи за медици и за МВР Снимка: БГНЕС

Само за месец март държавния бюджет има дефицит от 205,4 млн. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите.

За първите три месеца на годината обаче хазната все още има излишък от 1,274 млрд. лв. Причината за това е, че ефектът от пандемията тепърва ще се отрази на бюджета.

Предвид обстоятелството, че въвеждането на извънредно положение в страната се случи преди броени дни, проявлението на фискалните ефекти е съпроводено с времеви лаг и се очаква да се отрази в данните за изпълнението на параметрите по консолидираната фискална програма (КФП) през следващите месеци.

Данните към март 2020 г. все още не са повлияни от ефектите както в приходите, които ще се проявят в следващите месеци вследствие променената икономическа среда в България и света, така и от ефектите в разходите, свързани с насочването на допълнителен ресурс за изпълнение на набелязаните извънредни мерки, коментират от Министерството на финансите.

Приходите и помощите в хазната към март 2020 г. са в размер на 11 млрд. лв., което е 23,5% от годишния разчет. Спрямо март 2019 г. приходите нарастват със 149,5 млн. лв., което се дължи основно на постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват грантовете по програмите и фондовете на ЕС. По-ниско е изпълнението на приходите от корпоративни данъци във връзка с удължаване на сроковете за 2020 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Разходите на държавата към март 2020 г. са в размер на 9,732 млрд. лв., което е 20,8% от годишния план. За сравнение разходите на хазната към март 2019 г. бяха в размер на 9,053 млрд. лв. Номиналното нарастване на разходите се дължи основно на по-високия размер на социалните плащания (поради увеличението на пенсиите от юли 2019 г.), както и по-висок размер на инвестициите, разходите за заплати, за субсидии и др.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.03.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 373,6 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС – Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 г. за определяне на мерки за прилагане на системата на собствените ресурси на ЕС и Регламент (EС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 г. относно методите и процедурата за предоставяне на традиционните собствени ресурси, собствените ресурси на база ДДС и на база БНД и относно мерките за удовлетворяване на потребностите от парични средства, изменен с Регламент (EС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Бюджетното салдо по КФП към месец март 2020 г. по предварителни данни и оценки е положително в размер на 1 274,8 млн. лв.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към март 2020 г., ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец април 2020 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари