Бюджет 2021 на Русе: С 25 милиона лева повече, общинска полиция и нова техника

1
В капиталовата програма се акцентира на LED осветлението, на ремонт на спортни площадки, изграждане на детски площадки и фитнес на открито, както и на нова скейт площадка
В капиталовата програма се акцентира на LED осветлението, на ремонт на спортни площадки, изграждане на детски площадки и фитнес на открито, както и на нова скейт площадка Снимка: Dunavmost, архив

Днес се състоя общественото обсъждане на Бюджет 2021 на Община Русе. Събитието протече онлайн, а своите въпроси, предложения и становища по него представиха граждани и част от общинските съветници на Русе

Бюджетът е нашата философия, изразена в числа, отношението на мен и моя екип за важното за Русе, и куражът да правим промени – не само материални, а социални и духовни, за да се развива Русе. Целта ни е да възвърнем мястото му като Северна силна столица на България. Бюджетът е увеличен съществено за тази година. Ще разработим нов инвестиционен профил на общината, развиваме активно международните контакти на града ни. В месеците на криза в Русе бяха 12 посланици и консули, което показва повишаване на значимостта на общината в международен план. Немалко е направено преди мен, преди аз да поема отговорността да бъда кмет, но промените в материалната среда не са намерили отражение във философията на хората. Важно е единението на всички русенци, нашата обща съпричастност към големите цели на общината, защото всеки един от нас е собственик на частица от всичко, което ни заобикаля. Много държа на диалога и се вслушвам във всички различни мнения. Да не забравяме, че ние всички сме Русе, заяви кметът Пенчо Милков в началото на общественото обсъждане на проектобюджета за 2021 г., предава Русе Медиа. 

Той обяви, че община Русе ще разполага с 25 млн.лв. повече в бюджета си за 2021 г. в сравнение с миналата година. Рамката на проектобюджета за 160 376 899 лв. с преходен остатък, докато през първата година от мандата първоначалният бюджет за 2020 г. бе 135 343 449 лв. с преходен остатък.

През 2021-а държавното финансиране е близо 96, 2 млн.лв., а общинското от собствени приходи – близо 64,2 млн.лв. От тези средства около 15,5 млн.лв. са предвидени за капиталови разходи.

В изложението си кметът изложи основните приоритети за 2021 г.:

– повишаването на способностите на общинските предприятия чрез осигуряване на нова техника и служители;

– подобряване сигурността на гражданите чрез осигуряване на технически средства и персонален състав, увеличаване на системата за видеонаблюдение и нова структура на общинска полиция, която да помогне в борбата с противообществените прояви;

– подкрепа на русенската култура;

– разширяване на социалната дейност и подкрепа на хора в затруднено положение;

– координирани усилия за справяне с пандемията COVID-19, като тази година, за разлика от миналата, са предвидени средства в бюджета за тази цел;

– инфраструктура – успешно завършване на важни проекти, ремонт на общински пътища и улици, ремонт на околоблокови пространства;

– енергийна ефективност на сгради и улично осветление.

Пенчо Милков обясни, че за повишаване ефективността и обхвата на общинските предприятия ще бъдат закупени много машини. Ще се наблегне на превантивната дейност срещу бедствия – в няколко населени места има непочистени дерета и е изготвена мащабна програма за Николово, Червена вода, Долно Абланово. Сертифицирана станция ще следи за качеството на въздуха и за органични замърсители.

Ще се подпомага родителството при второ дете или близнаци, увеличават се децата, които ще получават безплатна храна в детските градини. Увеличават се и средствата по програмата за инвитро. По предложение на съветника Митко Кунчев е взето решение да се осигури възможност на всички русенски деца от 3 клас нагоре да изучават роботика и кодиране, тъй като в момента с това се занимават само 10 деца.

Ще се преобрази пространството на Парка на възрожденците, а чрез фонда за граждански инициативи хората ще променят междублоковите пространства.

Предстои да се разработи план за интегрирано развитие на общината за следващите 7 години, отделно много средства се отделят за проектни дейности, за да може общината да влезе с готови проекти в новия програмен период. Реално европейски средства ще постъпят едва в средата на 2022 г.

Ще се възроди отново идеята в Русе са има обществен посредник омбудсман, като са предвидени средства за тази цел, а човекът ще бъде избран от Общинския съвет.

В капиталовата програма се акцентира на LED осветлението, на ремонт на спортни площадки, изграждане на детски площадки и фитнес на открито, както и на нова скейт площадка. Най-вероятно тя ще е на паркинга при бившия Пети полк.

Ще се изгради общинска пералня, ще се направи рекултивация на клетка 2 на депото за отпадъци. На кея ще бъде направена поливна система, като ще се направи опит да се възстановят съществували такива системи на други места в града.

Кметът отговори и на предложенията, постъпили преди общественото обсъждане. Улиците, предложени от съветника от ГЕРБ Наталия Кръстева за ремонт, са включени вече в списъка. Относно предложението ѝ за басейн, освен спортната зала с басейн, която се строи в СУ „Васил Левски“, Пенчо Милков обясни, че има изработен проект за басейните в парка за възстановяването им. Търси се възможност и за реализация на изработения проект за басейн зад МОЛ-а, но стойността не е малка.

На съветника Евгени Игнатов от ГЕРБ, който поиска още 100 000 лв. за спорта, кметът обеща при необходимост те да бъдат осигурени.

Предложението на съветника от ГЕРБ Алисе Муртезова за денонощен зъболекар бе подкрепено изцяло от Пенчо Милков. Той има обещанието, че това ще се случи в общинския дентален център от неговия управител.

Кметът подкрепи и допълнителни средства за скрининг на децата с гръбначни изкривявания. За момента бюджетът от 5000 лв.е увеличен на 8000 лв. и ако има нужда, ще се увеличи още.

Колкото до предложението на Алисе Муртезова за безплатно пътуване в градския транспорт на хора над 65 години, Пенчо Милков призна, че това е негова отдавнашна мечта. Само че тази година подобно нещо е невъзможно, тъй като става дума за близо 37 000 души. Зам.-кметът Димитър Недев каза, че тази година ще бъдат намалени отново картите за учащите, а за пенсионерите подобна екстра би струвала около 10 млн.лв. на бюджета. Дори да не я ползват всички, а само половината, пак сумата е непосилна на този етап.

Свои въпроси зададоха и граждани, свързани с паркирането и сградата на старата полиция. От общината обясниха, че обмислят платено нощно паркиране, а след оспорване на проекта за ремонт на покрива на старата полиция от частните собственици, отново са заложени пари за същата цел.

Отводняването на бул.“България“ е проблем, който общината не може да реши, тъй като е държавен път и не могат да се харчат общински средства за него, с изключение на почистване и поддържане с маркировка и запълване на дупки. От АПИ са обещали тази година да направят отводняване.

Много въпроси и предложения дойдоха от Иван Белчев, повечето от които бяха подкрепени от кмета. Те са свързани с Парка на младежта, велосипедите и кърлежите. Пенчо Милков обясни, че ще се разшири видеонаблюдението, ще се боядисат велоалеите и може да се направят точки за колелета. Средствата за пръскане срещу кърлежи и комари са увеличени, а в новата поръчка ще бъде включена и възможността и за самолетно третиране. Ще се работи съвместно с Гюргево, а общината е изпратила на обучение за дезинсекция свой служител.

Съветникът Деана Тонева от Демократична България-Обединение се поинтересува за ремонта на Художествената галерия. Стана ясно, че в настоящия бюджет не са осигурени пари, а има голям проект от предходната администрация, който обаче не е получил евросредства. За съжаление единствената възможност за ремонт е европейски или трансграничен проект и това ще търси общината.

Въпросът на съветника от ГЕРБ Орлин Дяков бе свързан с увеличението на парите за културни проекти. Стана ясно, че такова е заложено в бюджета. Дяков попита и за бъдещата общинска полиция, а кметът обясни, че това се налага, защото контрольорите от КООРС няма полицейски функции. Когато отиват на сигнал за нарушаване на обществения ред, често към тях има непристойно поведение. Този въпрос ще се реши с общинската полиция.

Общественото обсъждане, което се състоя онлайн, продължи малко повече от два часа.

Проектът за Бюджет 2021 предстои да бъде внесен за гласуване от Общински съвет - Русе. Неговия текст може да откриете тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари