Най-много средства от бюджета на Русе са за образование и екология

1
Сред приоритетите на Общината ще бъдат също и подобряването на сигурността на гражданите, подкрепата на русенската култура. Предвидени са пари за помощи за новородено дете – второ и близнаци, увеличават се средствата за Асистирана репродукция
Сред приоритетите на Общината ще бъдат също и подобряването на сигурността на гражданите, подкрепата на русенската култура. Предвидени са пари за помощи за новородено дете – второ и близнаци, увеличават се средствата за Асистирана репродукция Снимка: Dunavmost, архив

Публичното обсъждане на бюджета на Община Русе за 2021 година ще се състои на 11 февруари от 17:30 часа. За да се избегне струпването на хора, събитието ще се проведе онлайн на следния линк: https://us02web.zoom.us/j/84502447940 / . Zoom ID: 845 0244 7940

Предложеният проектобюджет за 2021 г. е 160 376 899 лв. с преходни остатъци, уточнява Бряг. Държавното финансиране в него е 96 198 166 лв., а общинското - 64 178 733 лв. В сравнение с миналогодишната финансова рамка, сега Общината е предвидила да увеличи харчовете с 25 млн. лева. Трите сектора, които ще разполагат с най-много средства, са образованието, социалните дейности и жилищното строителство и околната среда.

Сред приоритетите на Общината ще бъдат също и подобряването на сигурността на гражданите, подкрепата на русенската култура. Предвидени са пари за помощи за новородено дете – второ и близнаци, увеличават се средствата за Асистирана репродукция.

Между обектите с важно обществено значение, включени в Инвестиционната програма на Община Русе за 2021 г., попадат осигуряването на безопасни тротоари със съоръжения за колоездене по бул. "Васил Левски" в участъка от бул. "Гоце Делчев“ до ул. „Даме Груев“; изграждане на 2 пасарелки на кръстовището на бул. „Липник“ и ул. „Ропотамо“ в Николово. В плана влизат санирането на 3 детски ясли и обновяването на няколко детски площадки. Средства ще бъдат вложени и в реконструкцията на Клуба на дейците на културата, реставрацията на покрива и фасадите на Доходното здание, за консервация на паметника на Свободата и за реставрацията на Симеоновата къща.

Предвижда се и построяването на два нови корпуса за обитателите в Дома за пълнолетни лица с деменция "Приста".

За училищата са отделени средства за реконструкция на ВиК инсталации и ремонт на двора на СОУЕЕ „Константин Кирил Философ“ ; укрепване на деформирани части от сградата на ПГДВА „Йосиф Вондрак“ 1-ви етап; обследване за енергийна ефективност на ОУ „Ангел Кънчев“.

Предстоят също и реконструкцията на ул. „Потсдам“ и свързването ѝ с пътен възел бул.“България“ – бул. „Липник“, изграждането на велосипедна алея Русе-Николово“ и ремонт на локално платно на бул. "Липник" от ул. "Стоян Заимов" до кръстовището при КАТ.

„Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е с бюджет от 25 384 021 лв. 98 500 лв. разходи са предвидени за станция за подобряване качеството на въздух. За „Осветление на улици и площади” са планирани 1 708 572 лв. Осигурени са 700 000 лв за ремонт на улици в малките населени места.

В сектор „Здравеопазване“ ще разполагат с 7 727 012 лв. в т.ч. държавно финансиране 6 536 846 лв. и общинско финансиране от 1 190 166 лв. За превантивните мерки срещу COVID-19 ще бъдат заделени 135 966 лв.

При изготвянето на проекта на бюджет за 2021 г. са отчетени безпрецедентни последици от пандемията COVID-19, заявяват финансистите на Общината. Становища и предложения по проекта за общински бюджет се предоставят не по-късно от два дни преди провеждане на публичното обсъждане в деловодството на общината; по електронна поща на e-mail [email protected] или чрез попълване на следния формуляр.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари