Бутат незаконни балкони в Русе

4
В цялата страна са установени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси, които са незаконни / Снимката е илюстративна/
В цялата страна са установени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси, които са незаконни / Снимката е илюстративна/ Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура се самосезира по публикация в електронното издание „Правен свят“ и сигнали в други медии за случаи на незаконно надстрояване и пристрояване на съществуващи строежи в столицата и големите градове в страната.

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, защита на обществения ред и правата на гражданите, ВАП е възложила на Дирекция национален строителен контрол /ДНСК/ извършване на проверка за незаконни строителства.

В резултат на възложената проверка от прокуратурата от ДНСК и съответните Регионалните отдели на Националния строителен контрол /РО НСК/ в градовете Русе, София, Пловдив, Варна и Бургас са предприели действия по установяване незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони без разрешение и в нарушение на разпоредбите на ЗУТ.

Проверени са общо 4267 жилищни сгради високо застрояване. За 225 жилищни сгради трета категория високо застрояване е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра. Във връзка с това от ДНСК са предприети действия за установяване на собствеността, изискване на данни за издадени строителни книжа, установяване извършителите на строежите и правомерността на действията им. При установяване на незаконни строежи ще се предприемат съответните законови действия по издаване на заповеди за премахване.

За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. За предприемане на действия по установяване на незаконността им и съответно премахването им е в правомощията на общинските администрации.

На територията на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 от незаконните обекти. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение и се предприемат предвидените законосъобразни действия от органите на ДНСК.

По разпоредената от Софийска градска прокуратура проверка по това направление е установено, че на територията на гр. София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки. На 23.11.2016 г. СГП отправи предложение по реда на надзора за законност до дирекция „Общински строителен контрол“ в Столична община за извършване на ежеседмични проверки на територията на столицата за наличието на незаконно надстрояване.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари