Бурята "Поли" взе най-малко две жертви

0
Стихията връхлетя Нидерландия и части от Германия
Стихията връхлетя Нидерландия и части от Германия Снимка: EPA

Стихията връхлетя Нидерландия и части от Германия

Мощната лятна буря "Поли", която връхлетя днес Нидерландия и части от Германия, взе най-малко две жертви, повали дървета и нанесе щети на къщи, като принуди едно от най-натоварените летища в Европа да отмени или отложи стотици полети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кралският нидерландски метеорологичен институт издаде предупреждение от най-висока степен на тревога в три провинции, след като бурята "Поли" връхлетя страната с проливни дъждове и силен вятър. Институтът е измерил пориви на вятъра достигащи до над 145 км/ч по крайбрежието западно от Амстердам. Степента на тревога беше намалена в ранния следобед, след като бурята се насочи на североизток и отслабна.

Нидерландски медии излъчиха кадри с изкоренени дървета и откъснати от вятъра отломки по улиците в Амстердам, Хага и град Харлем, откъдето бурята премина по време на сутрешния час пик.

Една жена е загинала в град Харлем, след като е била ударена от дърво, повалено от необичайно силния вятър, съобщи говорителката на местната полиция Нина Моерс. В Амстердам дърво беше повалено върху къща-лодка, закотвена на един от историческите канали на града.

Силни пориви на вятъра връхлетяха също части от Северозападна Германия. Полицията съобщи, че пешеходец е загинал в Реде, близо до границата с Нидерландия, след като бил затиснат от повалено дърво.

Медийни кадри показаха повалени дървета, паднали върху магистрали, къщи и трамвай. Общинските власти в Амстердам затвориха парковете, след като бурята връхлетя нидерландската столица.

Спешните служби в провинция Северна Холандия, където се намира столицата Амстердам, изпратиха предупреждения по мобилните телефони, призовавайки хората да не излизат навън, докато не премине бурята. Службите по транспорта посъветваха също водачите на автомобили, ако е възможно да избягват да шофират.

Амстердамското летище "Схипхол", което е едно от най-натоварените в Европа, съобщи на сайта си, че очаква следобед "да бъде възможен много ограничен въздушен трафик", тъй като бурята доведе до отмяна и отлагане на полети.

Националната железопътна компания НС (Nederlandse Spoorwegen - бел. ред.), която осигурява този транспорт в страната, спря движението на всички влакове в северната част на Нидерландия.

Очаква се бурята да се насочи на север през Нидерландия по-късно днес и да премине през Дания и Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари