Бурята "Бабет" взе две жертви в Шотландия

0
Полицията съобщи, че тялото на 57-годишна жена е било открито, след като в четвъртък следобед тя е била отнесена от река
Полицията съобщи, че тялото на 57-годишна жена е било открито, след като в четвъртък следобед тя е била отнесена от река

Полицията съобщи, че тялото на 57-годишна жена е било открито, след като в четвъртък следобед тя е била отнесена от река

Двама души загинаха, а семейства останаха в капана на наводнени домове в Шотландия, когато бурята "Бабет" се придвижи на изток и доведе до отмяна на полети и фериботи в Скандинавия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Метеорологичната служба на Великобритания издаде рядко срещано червено предупреждение за тежки метеорологични условия за части от Източна Шотландия, където за петък и събота се прогнозират "извънредни валежи" до 22 см.

Полицията съобщи, че тялото на 57-годишна жена е било открито, след като в четвъртък следобед тя е била отнесена от река.

Служителите в южното ирландско графство Корк, където по-рано през седмицата бяха наводнени стотици домове и предприятия, определиха потопа като най-тежкия от поне 30 години насам.

Наложи се да бъде евакуирана общинската болница за възрастни хора в град Мидълтън, Корк, където главната улица е била на метър и половина под водата.

В петък, когато бурята връхлетя Шотландия, шотландският лидер Хъмза Юсаф предупреди, че не може да подчертае "колко опасни" са условията, особено в североизточния град Бречин.

Службите за спешна помощ се опитваха да достигнат до блокираните жители, но бяха затруднени от силните течения и наводненията, достигащи близо два метра.

"Просто е абсолютно ужасно. Никога не съм виждала подобно нещо", заяви местната съветничка Джил Скот и добави, че стотици домове са наводнени.

"Хората са в капан... Някои от тях са блокирани там от часове."

"Лодките се опитват да стигнат до тях, но не могат да стигнат, защото течението е твърде силно".

Скандинавските страни се подготвят за пристигането на бурята, като най-силните ветрове се очакват през нощта срещу събота.

Шведският институт по метеорология и хидрология (SMHI) и датската метеорологична агенция DMI издадоха предупреждения за проливни дъждове, повишени нива на водата и бурни ветрове с пориви, достигащи силата на бурята.

Летището в Копенхаген, Дания, съобщи в социалните мрежи, че 77 полета от и до центъра са отменени.

Няколко фериботни оператора също преустановиха услугите между Дания и Германия, както и маршрутите между Швеция и Германия и Швеция и Полша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари