Бундесвера: Подслушвани са германски офицери

0
Разследването на случая с подслушването едва сега започва
Разследването на случая с подслушването едва сега започва

Разследването на случая с подслушването едва сега започва

Прихванат е таен разговор между офицери от военновъздушните сили, в който наред с други неща се говори и за ракетите Taurus. Министерството на отбраната на Германия е потвърдило това пред ARD, предава Tagesschau и Фокус.

Разговорът е между офицери от военновъздушните сили

Интернет-конферентен разговор на високопоставени офицери от военновъздушните сили, който очевидно е подслушан от руснаци на 19 февруари, е за подготовката на 30-минутен брифинг за министъра на отбраната Борис Писториус относно възможността за мисия на Taurus в Украйна.

Наред с други неща, офицерите говорят открито за американските и британските военни сили, действащи на територията на Украйна, и обсъждат възможностите за обучение на украински персонал за мисията Taurus в Германия. Друга тема е използването на оръжието срещу Керченския мост (Кримския мост) например, който свързва руската континентална част с Крим.

"Само върхът на айсберга"

Политиците в областта на отбраната в Берлин вече призовават за цялостно изясняване на ситуацията.

"Бундесверът трябва да изясни това", заявява в студиото на ARD политикът от Християндемократическия съюз (ХДС) Родерих Кизеветер. Като цяло той е заявил: "Бундесверът трябва сам да осъществи обрат в комуникационните технологии. Защото това ще бъде само върхът на айсберга."

Той предполага, че руснаците подслушват по-нататъшните разговори и ще ги оповестят при удобен случай: "Какви са руските намерения? Във всеки случай да разединят британците, французите и германците", смята Кисеветер.

Вероятно това до известна степен е било успешно, отчасти защото взривоопасна вътрешна информация стана публично достояние - като например информацията, че войници от партньорски държави са действали на терен в Украйна. Политикът от ХДС/ХСС Флориан Хан поиска от канцлера да коментира случая в Комисията по отбрана.

Той предполага, че руснаците подслушват по-нататъшните разговори и ще ги оповестят при удобен случай: "Какви са руските намерения? Във всеки случай да разединят британците, французите и германците", смята Кисеветер.

Вероятно това до известна степен е било успешно, отчасти защото взривоопасна вътрешна информация стана публично достояние - като например информацията, че войници от партньорски държави са действали на терен в Украйна. Политикът от ХДС/ХСС Флориан Хан поиска от канцлера да коментира случая в Комисията по отбрана.

"Почти супер ГРУ"

Експерти като разследващия репортер на WDR Флориан Фладе твърдят, че не става въпрос само за разкриване на очевидно недостатъчно защитени комуникационни канали на Бундесвера: "Този инцидент определено е сериозен. От гледна точка на политиката за сигурност това е почти супер ГРУ, защото тук са постигнати няколко неща, които играят в полза на Москва."

Изявленията на високопоставените офицери - включително инспектора на ВВС Инго Герхарц - също така противоречат на разказа на канцлера, който беше изключил мисията " Taurus" с мотива, че германските войници ще трябва да бъдат на място в Украйна.

Разследването е едва в началото си

Разследването на случая с подслушването едва сега започва. Политикът от Зелените Константин фон Ноц, председател на парламентарната комисия за контрол, заявява в главното студио на ARD, че е необходима по-добра защита на комуникациите във всички конституционни органи: "Да, това е инцидент, който трябва да бъде взет изключително сериозно. Трябва да изясним възможно най-бързо дали става дума за изолиран инцидент или за структурен проблем със сигурността на комуникациите на федералното правителство."

Не е ясно какви последствия ще извлече Бундесверът от случая с предполагаемия шпионаж. Председателят на Комисията по отбрана, политикът от Свободна демократическа партия (СвДП) Мари-Агнес Щрак-Зимерман, заявява пред Redaktionsnetzwerk Deutschland, че "най-накрая трябва да сложим край на нашата наивност. Кибератаките, шпионажът и дезинформацията вече са се увеличили масово. Германия е очевидно уязвима в тази област".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    5
    Железняк
    Немски генерали планират терористични атаки по място с цивилни!? Володя, този път не спирай в Берлин.
  • 1
    4
    и ся кво,
    Иванчо бре, що се напика?!? Да, ама тя Марийка се насра! Горе долу така ми звучи статийката, не се коментира явното обсъждане на намерения за включване в конфликта в Украйна, ами видите ли, лошите руснаци ни подслушвали! Че на всяко разузнаване и това му влиза в работата! Смешно чак!
  • 4
    3
    до 2
    Значи "аргумента" ти е да го обиждаш без да казваш нищо по темата. Направо ме просълзиха доводите ти. Доколкото знам глупавите хора са тези, които при несъгласие се "аргументират" с обиди към събеседника си, тъй като умствения им капацитет не им позволява да се аргументират истински, например с факти или сравнително добре артикулирани мнения. Това какъв те прави теб в такъв случай?
  • -3
    2
    фенката на путлерчо
    Само слабоумен рушлямски трол може да лъже, че най-технологичната и развита страна в Света (заедно с Япония) са били изостанали! Колко трябва да си ПРОСТ, за да лъжеш умните хора в ерата на техниката??? Рушлямски тъпи тролчета, сър! ;)
  • -1
    1
    ФЕНЪТ НА ПУТИН !!!
    Германия винаги е била най-тъпата и технолигично изостаналата държава в ЕС. Беемветата, аудитата и мерцедесите са с чипове на 15-20 годишна технология, най-най-най слабият интернет в европа, практически пълна липса на свободно достъпни мрежи до интернет, мерцедес гел 500 ес ,мес ,брадес , му лагва дисплея при боравене с него. 80% изкуствени материали, пукащо и пращящо арматурно табло. Само абсолютен малоумник може да симпатизира на тази избочена скотска ултра националистическа държава. В нея си роб до гроб и ядеш брутални фъшкии по магазините. Сега се сетили, че са спреляци и спирали да са наивни, ще променяли нещата. Русия ,уж неразвитата ,ги подслушва и я унижава пред целия свят а тук някаква педерастична паплач скимти как щели да я побеждавали .... Абе вие на коя планета живеете. А на турбо простите фенове на немските коруби, препоръчвам много внимателно да изгледат ТОВА. Със здраве шматки. https://youtu.be/MnEhYrDx92Q?si=wjT7GYZPAsxua4RS
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари