Бум на въшки в Русе

1
а появата на въшки в русенски детски градини сигнализирали разтревожени майки
а появата на въшки в русенски детски градини сигнализирали разтревожени майки

За появата на въшки в русенски детски градини  сигнализирали във вестник "Бряг" разтревожени майки. За бум на паразитите потвърдиха и от 3 аптеки в Русе, пише вестникът днес. Фармацевтите разказали, че са доста изненадани от тенденцията, която се е появила след края на лятната ваканция на децата. "От 2 месеца отчитаме засилено търсене на препарати против въшки", обяснила аптекарка. Според нея освен градините, са засегнати и училищата: "Този път дори ми прави впечатление, че родители търсят лосиони против въшки за по-големите ученици".

"Сякаш въшките тръгнаха след, като децата се върнаха от селата през лятната ваканция, или пък от детските лагери", обяснила друга аптекарка. Впечатленията са, че преди години децата са били проверявани по-редовно дали имат въшки в училищата и градините, но напоследък практиката е позабравена. „Не помним такова масово въшлясване от двайсетина години, около 1995-96 година беше пикът на тази напаст”, коментирала учителка от детска градина. Според фармацевтите, въшките се появяват през период от 5-7 години и родителите сами се борят срещу тях, като информацията рядко стига до институциите.

Проверка в Регионалната здравна инспекция установи, че там не е постъпвал сигнал за въшки в градините и училищата, пише "Бряг". От там препратили към фирмите за дезинфекция, които се занимават с подобни случаи. Представител на една от тези фирми обяснил, че е чувал за проблема, но не работят с подобни препарати против въшки и такива се продават в аптеките. Последвали запитвания по телефона в някои детски градини, които обаче отрекли възпитаниците им да имат въшки. Екипът на "Бряг" се обърнал с въпрос за въшките към началника на отдел "Образование" в Общината. Сашо Щерев обяснил, че няма подадени сигнали към отдела от директори на детски градини. Мариела Личева, която е началник на отдел "Здравеопазване и социални дейности", коментирала, че сестрите в градините и училищата носят отговорност да проверяват децата за въшки, но досега и те не са съобщавали за проблема.

В местните аптеки се предлагат както български, така и вносни препарати против неприятните паразити. Най-често се продават шампоан и лосион, който върви с гребенче за разресване. Цената им е около 5 лева. Превантивни мазила обаче не се продават. Освен че сигнализира за проблема, вестникът е публикувал и някои основни съвети за профилактика, как да се откриват въшките и  премахването им.

Друго, което притеснява родителите е, че няма кой да гледа децата им, докато не са на градина заради въшки. Майка разказала, че от детската градина са я предупредили, че щом открият и една гнида на главата на детето й, то ще бъде връщано вкъщи, докато не се изчисти напълно. Оказва се, че за такъв случай не се полага болничен. „Това не е заболяване, а семеен проблем и по наредба болничен по тази причина не се полага”, коментирал общопрактикуващ лекар.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари