Бум на инвестициите в индустриални зони през 2018 година

0
Русе е сред градовете, където се подготвят сериозни инвестиции
Русе е сред градовете, където се подготвят сериозни инвестиции Снимка: Money.bg

2018 година се очертава да бъде много успешна за индустриалните зони в България.

Стабилният растеж в българската и благоприятната ситуация в световната икономика мотивират български и чужди инвеститори да влагат милиони левове в нови и разширение на вече съществуващите производства у нас.

Това стана ясно в рамките на петата годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2018 г.", организирана от Градът Медиа Груп, в която взеха участие представители на държавата, местните власт и бизнеса, предава Money.bg .

Десетки наши и чужди компании от различни сектори подготвят сериозни инвестиции в "Тракия икономическа зона", както и в индустриалните зони в София, Бургас и Русе.

Предприятията са с широк спектър на дейност - от хранително-вкусовата и текстилната промишленост, до високотехнологични производства като това на автомобилни компоненти и модерни машини с цифрово управление.

Около 20 компании, повечето от които български, ще инвестират десетки милиони левове в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). Големи чужди компании също са договорили да построят фабрики в ТИЗ. Инвестициите ще отворят над 1000 нови работни места до края на годината.

Други компании преговарят за изграждане на свои обекти в индустриалните зони в Бургас и София. Германска автомобилна компания вече обяви амбициозен инвестиционен план и разширяване на производството й в Русе през следващите години.

Форумът събра експерти от бизнеса, държавата и местната власт

Всички предпоставки за една успешна година са налице. През първите 9 месеца на 2017 г. България отчита 950 млн. лева ръст на инвестициите, а през последното тримесечие у нас се набюдава 5.2% растеж на брутната добавена стойност от строителство.

И държавата, и местните власти, и бизнесът са много позитивно настроени и виждат 2018 г. като годината на инвестициите. "България е на картата на международния бизнес като много добра инвестиционна дестинация", каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Ще работим 2018 г. да бъде не само годината на инвестициите, но и на българския инвеститор", обеща изпълнителният директор на държавната агенция за инвестиции Стамен Янев.

Бяха обсъдени възможностите и предизвикателствата пред развитието на индустриалните зони у нас

Търсенето на индустриални площи в страната е все по-голямо, като има голям интерес както към логистични, така и към производствени пространства.

"В момента на пазара има около или под 1% свободни складови площи. Вече се строи усилено, а много от площите се отдават под наем още преди да бъдат завършени. Моят съвет е стройте, пазарът никога не е бил по-добър", посъветва Владимир Гюрджиев, ръководител индустриални площи и развитие във Forton.

За да доведат бизнеса си у нас, чуждестранните инвеститори търсят основно 3 неща - добро местоположение, подготвена инфраструктура и квалифицирани кадри. Те много често имат сключени договори и гонят срокове за изграждането и пускането в експлоатация на обекта си.

Заради административни пречки обаче често процесът се бави. Самото строителство често отнема много по-малко време, отколкото получаването на разрешително за строеж, присъединяването към доставчик на комунални услуги или машинното оборудване на обекта.

"Инвеститорите искат готова инфраструктура - да дойдат и да развиват бизнеса си, а не да си строят всичко сами", отбеляза д-р Митко Василев, председател на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Добър пример в това отношение е "Национална компания Индустриални зони", която изгражда предварително цялата необходима инфраструктура, а инвеститорите имат грижата единствено да развият своя проект.

Основен приоритет на компанията е разширяването и модернизацията на индустриалната зона в Божурище. "Подготвяме изграждането на продължение на бул. "Царица Йоана", което да свърже Божурище със София. Това е основен индустриален парк и проект с национално значение", заяви Антоанета Барес, изпълнителен директор на "Национална компания Индустриални зони".

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари