Бум на хакерските атаки с криптиращи вируси срещу руски компании

0
Бум на хакерските атаки с криптиращи вируси срещу руски компании
Бум на хакерските атаки с криптиращи вируси срещу руски компании

Хакерите все по-често преследват цели като кражба и публикуване на чувствителни данни

Компаниите за киберсигурност смятат, че от началото на пролетта броят на атаките с откуп срещу руски компании се е утроил. Това се дължи на събитията в Украйна. След началото на конфликта хакерската общност се разцепи, като различни групи подкрепиха страните в конфликта, пише "Комерсант", цитиран от ГЛАСОВЕ.

От Kaspersky Lab отбелязват, че през 2022 г. хакерите, боравещи с рансъмуер са променили тактиката си, като са преминали от масови разпращания по пощата към атаки с ясна цел и са започнали да използват по-сложен софтуер, който може да работи на множество операционни системи. Хакерската група Conti е разработила криптограф, който може да работи на системи Linux - "обещаваща" посока, отбелязват от Positive Technologies, тъй като популярността на тези платформи расте.

Не по-малко важна беше и геополитическата страна на въпроса. Хакерските групи започнаха да заемат една от страните в украинския конфликт и да извършват своите атаки в подкрепа на Русия или Украйна. Олег Скулкин от Group-IB заяви, че след заявката на Conti за подкрепа на руската страна един от украинските ѝ партньори е публикувал личните данни на членовете на Conti и изходния код на създадения от тях криптиращ вирус, който впоследствие е бил използван срещу руски компании. Според Group-IB от началото на пролетта досега броят на атаките с цел получаване на откуп за ресурсите на руските компании се е утроил.

Отбелязва се също така, че векторът на кибератаките се е променил в известна степен: традиционно криптиращите вируси се използват за изнудване за възстановяване на достъпа до данни, а сега хакерите все по-често преследват други цели: кражба и публикуване на чувствителни данни, както беше в случая с инцидента в RuTube, както и нарушаване на работата на ресурсите само заради обществения отзвук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари