Бум на домашното насилие и искове за разводи заради пандемията

0
Скандалите придобили драстични форми по време на пандемията
Скандалите придобили драстични форми по време на пандемията

Бум на оплакванията от домашно насилие и на исковете за развода отчитат в Консултативния център на фондация "Да" в Пловдив. Пикът е настъпил след края на карантината, когато офисът им е залят с насилени жени.

"Всеки ден имам по два случая с домашно насилие и по един за развод. Десетте адвокати във фондацията също са засипани с подобни сигнали", заяви адвокат Милена Кадиева. По думите й, докато са били затворени по домовете, дребните пререкания в семействата са прераснали в домашно насилие, а пък насилието е приело драстични форми. Адвокат Кадиева допълни, че Районният съд е залят с искове за развод, пише Флагман.

Много от скараните фамилии дори не искали да чакат съдебния процес, а се разделяли със споразумения, сключени пред нотариус. Наблюдава се и рязък скок на оплакванията от родители, които били тормозени от своите деца. Случвало се дори синовете и дъщерите им да ги заключват по къщите по време на извънредното положение. 250 дела за домашно насилие се гледат в Районния съд годишно. От тях една четвърт се прекратяват, тъй като потърпевшите оттеглят своите оплаквания. В 95 процента от останалите случаи се издават заповеди за незабавна и постоянна защита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари