"Булгатрансгаз" обяви конкурс за българския участък от "Турски поток"

0
Българската част от "Турски поток" предвижда над 480 км газопровод и две нови компресорни станции "Провадия" и "Расово"
Българската част от "Турски поток" предвижда над 480 км газопровод и две нови компресорни станции "Провадия" и "Расово" Видео: БНТ

"Булгатрансгаз" обяви обществена поръчка за изграждане на българския участък от "Турски поток".

По-рано днес енергийният регулатор даде разрешение на държавното дружество да започне предварителна продажба на капацитетите от тръбата, с които държавното дружество да финансира проекта. Министърът на енергетиката съобщи, че са закупени нужните въглеродни квоти, които удължават с още година работата на ТЕЦ "Марица изток 2", информира БНТ.

Българската част от "Турски поток" предвижда над 480 км газопровод и две нови компресорни станции "Провадия" и "Расово".

15 февруари е крайният срок за подаване на оферти от желаещите да изградят новото газово трасе в България.

На 31 януари приключва търгът за предварителна продажба на капацитети от бъдещия газопровод, а с набраните средства "Булгаргаз" планира да финансира проекта.

Владимир Малинов - изп. директор на "Булгартрансгаз": "Булгатрансгаз" ще се откаже или по-скоро няма да възложи строително-монтажните работи в случай, че резултатите от процедурата не са положителни и не ни гарантират необходимите. Приблизително 2 млрд. и 700 млн. лв.

Най-ранният пусков срок е предвиден за 1 януари 2020 г. От енергийното министерство съобщиха, че са осигурени евросредства за реализацията на газовата връзка с Гърция.

39 млн. евро от оперативна програма Иновации и конкурентноспособнонст са осигурени за интерконекторната връзка България-Гърция.

Предоставянето на тази безвъзмездна финансова помощ на практика е една изключително сериозна стъпка към финалната реализация на проекта, осигуряване на финансирането и даване на възможност за започване на строителството в рамките на следващите няколко месеца.

Теменужка Петкова съобщи още, че БЕХ е платил 324 млн. лв. за купуване на 6 500 000 квоти въглеродни емисии, за да може през следващата година държавната ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това всъщност дава сигурност, дава гаранция на нашите колеги в Марешкия басейн, затова че могат да работят спокойно и затова че нашата електроенергийна система ще бъде абсолютно стабилна през предстоящите зимни месеци и дни.

За тази година отрицателният финансов резултат на ТЕЦ "Марица изток" се изчислява на 116 милиона лева. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари