БСП започват още утре консултации в опит за съставяне на ново правителство

0
Румен Радев връчва на "БСП за България" третия проучвателен мандатЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС
Румен Радев връчва на "БСП за България" третия проучвателен мандатЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС Снимка: Асен Тонев / БТА

Корнелия Нинова посочи, че няма да разговарят с ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС

От „БСП за България“ започват още утре консултации с досегашните си коалиционни партньори в опит за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, след като президентът Румен Радев връчи на "БСП за България" третия проучвателен мандат. Мандатът взе председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски, каквото бе и решението на парламентарната група, предаде БТА.

"Разговорите ще започнат утре с „Продължаваме Промяната“ (ПП)", съобщи Нинова.

"Това е трудното в тези разговори - партньори, които си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство, да намерим начин да седнем на една маса и да разговаряме за политики, добави тя. Не мисля, че ще ни бъде най-голямата трудност "Демократична България" (ДБ)", коментира Нинова в отговор на въпрос за предстоящите разговори. "Досега с ДБ работехме добре, разумно, винаги намирахме решение на въпроси, които са ни разделяли идеологически, но винаги сме намирали решения в името на националния интерес, каза тя. По-скоро трудното е да се намери сечението, добрия тон между ПП и "Има такъв народ" (ИТН)", смята лидерът на БСП.

Нинова посочи, че няма да разговарят с ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС.

Тя обясни, че все още нямат име за премиер, който да бъде предложен, и това по думите ѝ ще стане ясно след разговорите за политики. Нинова каза отново, че "Продължаваме Промяната" трябва да излъчи кандидатът за премиер.

"Първото нещо, което ще направим, е да сложим програмата, изработена от трите партии преди две седмици, на масата за разговори. Тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни в правителството", посочи Корнелия Нинова.

"Червени линии" и въпроси на всяка една от партиите обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като вече я съставихме и трите партии си сложихме подписите под нея, това е основата, на която искаме да стъпим за бъдещето на България", добави лидерът на БСП.

"Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност. Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с една цел – да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет, да изпълним програмата, която записахме вече", заяви тя.

"За нас приоритет е социалната политика. Бяхме и досега социален стълб в правителството, искаме да останем и ще останем такива и в преговорите и в бъдещо правителство", отбеляза Нинова.

Тя посочи, че министрите ще станат ясни, след като постигнат съгласие между партиите за подкрепа на програмата и припомни, че Националният съвет на партията е потвърдил досегашните четирима министри от квотата на левицата и е дал висока оценка за тяхната работа.

"Намираме се в тежки кризи и енергийна и икономическа, предстоят тежки зимни месеци, смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност", каза Нинова в отговор на въпрос експертен или политически кабинет е необходим на страната. Сега трябват лидери държавници, които да кажат

"Да, трудно е, знаем какво ни чака – поемаме политическата отговорност, другото би означавало скриване зад експертен кабинет", заяви Нинова.

На въпрос за участието на Кирил Петков и Асен Василев, Нинова коментира, че предстоят всички тези разговори.

"Нашето искане беше Кирил Петков да не е премиер, той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение за това поведение", посочи Нинова.

На въпрос дали ще разговарят с напусналите ИТН, Нинова потвърди, че ще разговарят с всички, без формациите, които вече са изключили.

Попитана колко време БСП ще бави мандата, тя посочи, че Конституцията не е точна в този текст и има тълкувателно решение на КС по този въпрос.

"Вероятно няма да го бавим, ако видим, че няма разбиране по програмата, но и при най-малките знаци, че можем да постигнем съгласие по програмата, ще си отделим повече време", заяви Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    colibri
    На мен ми се струва, че БСП ще се опитат да отложат изборите във времето. Дали ще им се получи, скоро ще разберем. Няма да говорят с ГЕРБ,ДПС И Възраждане-няма лошо, но как ще съберат нужните им гласове? На какво разчитат-Гунчева + напусналите ИТН ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари