БСП ще преразгледа закона за извънредното положение

0
БСП продължава консултациите
БСП продължава консултациите Видео: NOVA

БСП продължава консултациите

Днес на ход са синдикатите и неправителствени организации. С тях беше дискутирана актуализацията на бюджета. Вече четвърти ден последният шанс е в ръцете на БСП. Затова от левицата продължават с разговорите за новата власт и актуализацията на бюджета. Първо от левицата започнаха разговори с представители от туристическия бранш.

"Да поговорим за конкретни неща, които можем да свършим до две седмици, които да гарантират посрещане на кризите", призова Корнелия Нинова в началото на срещата.

От туризма поискаха безплатни PCR тестове, както и средства в бюджета за изследвания, тъй като така ще се улеснят пътуванията в страната и в чужбина. От бизнеса поискаха намалената ставка от 9 процента да се запази безсрочно. От бранша настояват още да се обмисли вариант за обезпечения от ББР и Фонда на фондовете. Те посочиха, че банките им отказват нови кредити.

"В новия бюджет няма заложени пари за мерки за бизнеса. В него е засегната само мярката 60/40", каза Ричард Алибегов.

От БСП поеха ангажимент да огледат закона за извънредното положение и да видят дали има нужда от промяна в него, съобщи NOVA. Сред другите неща, за които да се помисли в следващите дни, Корнелия Нинова посочи ваучери за почивка, пари за PCR тестове и разписване на някакъв резерв от тези 1,2 млрд. лева за допълнителен мерки за покриване на оборотен капитал.

По време на срещата беше коментирано и предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничения заради нарастването на заразените с COVID-19. Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България, коментира, че предложението отново включва затваряне на нощните заведения и ограничаване на заведенията на закрито, които били несправедливо сатанизирани. Това няма да го позволим този път, заяви той и изрази надежда да се състави правителство, с което да говорят. Всеки е отговорен за собственото си здраве, всеки може да се ваксинира или да се самоизолира, посочи Зумпалов. Не може на нощните заведения да се прехвърли цялата отговорност за общественото здраве на държавата, добави той.

По-късно на масата за преговори седнаха БСП и Синдикалната федерация на служителите от МВР.

Бихме искали да гарантираме спокойствие и сигурност и да се опитаме с последни срещи да съставим редовен кабинет. Срещите продължават. Решихме да задържим мандата, докато не осигурим парламентарно мнозинство за някои конкретни предложения между първо и второ четене по актуализацията. Защото в тази сложна и деликатна ситуация на отношения между партиите, по-скоро другите, ние сме последователни в своята позиция, може да изпаднем в положение всяка партия да внася предложения, да започне наддаване, накрая да няма мнозинство и да не може да се гласува нищо конкретно”, заяви Нинова пред синдиката и подчерта, че браншът е изключително важен. Тя посочи, че от БСП възнамеряват да внесат предложение за допълнително финансиране на структурите на МВР и МО във връзка с мигрантската вълна.

В неделя Корнелия Нинова обяви, че мандатът ще остане при социалистите поне до 10-15 септември, за да има достатъчно време парламентът да приеме държавната сметка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари