БСП: Сглобката се маскираха като десни, обуха ботуша на деспота и газят правовата държава!

1
Знаково е това, че едно лице от този Парламент командва цялата страна, заяви депутатът Иван Ченчев
Знаково е това, че едно лице от този Парламент командва цялата страна, заяви депутатът Иван Ченчев Снимка: БСП

Зад маската Русия опитвате да прикриете проблемите с корупцията и удобно да сложите ръка и контрол над службите, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин

Представителите на сглобката - тези, които десните хора вкараха в Парламента последователно и с действията си доказаха, че са псевдодемократи. Те не допускат никакво друго мнение и не само, че не го допускат, но и абсолютно поръчково влизат в ролята на политически убийци, лишавайки опозицията о демократични права”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев от парламентарната трибуна днес, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още в 44-я Парламент моделът „Борисов” заплашваше, че ще рита столчета на неудобни журналисти. Стана проблем – заметоха го. Още в 44-я Парламент те си правеха временни комисии, за да разследват сами себе си, със свои си председатели на комисиите. Тук те са последователни”, припомни социалистът и добави:

Днес – може би, за да изпъкнат пред избирателите си, които всъщност предадоха, те с псевдодействия на псевдодесни хора казват, че са свободомислещи. Но скачат срещу свободомислието. Направиха това, което никой не си позволи - рязаха паметници, направиха го братоубийствено, с наслада, но пък незаконно. Ядоха детска глава от торта, но пак ще им кажем - детската глава е на българско дете, там само войникът е руски. Това са демократите”, посочи Иван Ченчев.

Той бе категоричен, че тези хора, маскирайки се като десни и забранявайки на всеки да изказва различно мнение, са обули ботуша на деспота. „И с този ботуш газят. Газят и си позволяват да го правят за каквото и да става дума”, заяви народният представител от БСП.

По думите му начинът, по който го правят е много опасен не само за демокрацията, но и за начина на мислене, който налагат. „Знаково е това, че едно лице от този Парламент командва цялата страна. Командва държавния апарат, но не командва хората. Това, че командва дори и почивките на Народното събрание не означава, че командва целият български народ. И той скоро ще го разбере”, заключи Иван Ченчев.

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин се обърна към управляващите:

Вие системно поставяте под въпрос парламентарната демокрация и този път направихте поредната стъпка към установяване на авторитарен режим в самото Народно събрание. Смятахме, че във времето българският парламент е развил едно особено отношение към темата за службите, което позволява както управляващите, така и опозицията да се чувстват ангажирани в процеса на контрол на службите. И по-важното - една сигурност, както на депутатите, така и на избирателите, че няма да се злоупотребява нито с достъпа до тази информация, нито с опитите за прикриване. Днес вие го опровергахте”, заяви Вигенин.

Не знам защо постоянно Русия ви е в главите. Не знам защо, за колегите от ПП особено, сякаш основният проблем на националната сигурност е този. Но тези, които имат повече опит и познания знаят, че външно-политическите аспекти са само част от проблемите на националната сигурност. Основните – са тук, вътре”, посочи още социалистът.

Кристиан Вигенин изрази подозренията, че под маската на проблемите, свързани с Русия и войната в Украйна, от сглобката се опитват да сложат ръка и контрол над тази комисия поради други причини – вътрешно-политически, особено свързани с подозренията за корупция. Защото, част от докладите са именно в тази посока.

Не знам какво точно подозирате, че би разпространил председателят от „Възраждане”, само да припомня, че по темата Русия същите тези служби казаха, че Русия ще победи за 3 дни, а скоро влизаме в третата година. Не знам какви тайни по тази тема смятате ,че ще бъдат разкрити”, каза още народният представител от БСП.

По думите му не може да се предполага, че народен представител или парламентарна група биха работили и биха били заплаха за националната сигурност. „Има текст в НК за шпионството, ако има такива подозрения, има си начини те да бъдат доказани”, добави социалистът.

Като лишавате „Възраждане”, вие лишавате тази комисия да бъде председателствана и от БСП, и от ИТН. И това е поредната репресия над опозицията”, заяви зам.-председателят на Парламента и постави важен акцент:

Комисията за противодействие на корупцията има председател и двама заместници от мнозинството, опозицията – няма. Естествено, че корупцията е там, където е властта. А властта си е гарантирала, че цялото ръководство на тази комисия е от управляващите. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред – управляващото мнозинство и там удобно си има цялото ръководство. Политиката не търпи злоупотребата с власт. Време е да се сложи край на тази политическа репресия”, заключи Кристиан Вигенин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари